Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Gašenje "Andromede"


Prije par sati je, sve se čini, završila jedna mala era. Ugašena je "Andromeda", emisija o svemiru.
Ovaj je put bila održana u Puli. Kao i uvijek, vodila ju je Tanja Devčić, a gost je ovaj put bio Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu.

Po običaju, kasnila je i bila šutirana u programskoj shemi, potisnuta sportom i razbijena na komade vijestima. Kao da nije dosta gledati kako umire, trebalo ju se još malo nagaziti.
Još se, kao, ne zna hoće li biti sljedeći utorak, ali koliko sam čuo, vjerojatno neće.

Čudna je bila ta emisija. Rekao bih da je bila poput crne rupe. Neupućenima će to zvučati ružno, stoga evo objašnjenje. Poput crnih rupa, i Andromeda je bila tako malena i usamljena u svojoj posebnosti. Kao što je unutrašnjost horizonta događaja crne rupe izoliran od okoline, tako je i ona tankom opnom bila izolirana od šunda koji ju je sve više potiskivao. Privlačila je velik broj ljudi, od potpunih laika, pa sve do vrlo stručnih znanstvenika. Udaljenima i nosevima zabijenima u Modriće i Karabatićke bila je nevidljiva, a svom posebnom susjedstvu znalaca i znatiželjnih laika utjecajna. Gusta i masivna - u količini podataka koje je nudila, vršila je ogroman utjecaj na svoju okolinu koja je zbog nje bliještala i bila zauvijek izmijenjena bilo da se zalijepila za emisiju ili samo proletjela kraj nje.

Htio sam nazvati i čestitati im na toliko godina sustavnog rada na popularizaciji znanosti, ali kao i svaki put kada bih zvao, po običaju me uhvatila radio-trema. :)
Sumnjam da bih i dobio vezu; ljudi su navalili zvati i prosvjedovati zbog gašenja.
S godišnjeg odmora javio se voditelj zagrebačkog planetarija, Ante Radonić, s vijestima o novom roveru na Marsu, Curiosityju.
Javilo se kasnije dosta slušatelja. Nekih glasova se čak i sjećam nakon svih ovih godina i to me baš nekako vratilo u prošlost.
Čak je jedan od dežurnih kult-religijskih crackpota uspio postaviti nekakvo suludo pitanje na koje nije dobio odgovor jer Korlević to po običaju jako elegantno riješi, na čemu mu čestitam. Priznat ću, dok ovo pišem, smijem se kad se sjetim kakvih je sve pozivatelja bilo. :)
Tako da na kraju mogu reći da je emisija bila nekako kompletna, reflektirajući pomalo većinu onoga što smo u njoj mogli čuti sve ove godine. Znanost, tehnologija, glazba, prekidi, čudni telefonski pozivi, svega je bilo.

Pa eto, kad nisam uspio nazvati, onda ovdje izražavam svoju zahvalnost što je emisija postojala. Na mene je izvršila golem utjecaj. Bila je jedan od vjetrova koji me pogurao prema znanosti i znam da nisam jedini. Iskreno, hvala na tome.

A nova emisija... tko zna? Pesimistično sam skeptičan prema "novoj i dinamičnoj" emisiji, kako god se bude zvala. Kao što je voditeljica Tanja Devčić rekla, većina se takvih slučajeva razvodni. Vidjet ćemo, baš me zanima što će se dogoditi.

"Andromeda", koja je zaštićena autorskim pravom, možda i osvane na nekom drugom radijskom kanalu, poput ptice Feniks.


Post je objavljen 05.09.2012. u 00:16 sati.