Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toxycat

Marketing

* Da li stvoriti zalihe?

U EU ovaj tjedan stupa na snagu zabrana prodaje starih žarulja od 100 wata
Prvog rujna na snagu stupa zabrana prodaje starih verzija žarulja sa žarnom niti snage 100 wata u trgovinama u EU a one niže snage postupno će se ukidati narednih godina. Takav potez u sklopu je sustava koji su dogovorili europski stručnjaci u prosincu lani.



Karakteristike žarulja s žarnom niti
Žarulje s žarnom niti proizvode svjetlost termičkim efektom odnosno zagrijavanjem metala u vakumu. Najčešće korišteni materijal je volfram koji se zagrijava na otprilike 2000K.
Prednosti:
-jeftina cijena izrade i jednostavna tehnologija te mala količina energije potrebna za izradu
-koriste se ekološki netoksični materijali za izradu: staklo, lim, volfram. Lako se zbrinjava kao otpad
-zbog termičkog efekta zagrijavanja metala svjetlost ima kontinuirani spektar što je najsličnije dnevnoj svjetlosti
stoga je dobivena svjetlost 'toplija' i nije štetna za oči
Nedostaci:
-mala efikasnost izražena u lm/w jedinicama kreće se otprilike od 10-15lm/w (lumen dobivene svjetlosti za svaki watt električne snage)
-mali vijek trajanja od 1000-2000 radnih sati
-veliko rasipanje energije u obliku topline sa svega 5% električne energije koja se troši na stvaranje svjetlosti.

Karakteristike štednih žarulja (fluorescentne, CFL, LED)
Sve štedne žarulje se temelje na efektu luminiscentnog zračenja kad se plin (živa kod CFL) ili određeni materijal (poluvodič kod LED) uzbudi na način da proizvodi svijetlost.
Prednosti:
mala potrošnja električne energije, odnosno veći faktor efikasnosti od 60lm/w
dugi radni vijek od 10000 i više radnih sati
Nedostaci:
-komplicirana i skupa tehnologija izrade što rezultira većom cijenom, te samim većim utroškom energije za proizvodnju iste.
-CFL ili kompaktno-fluorescentne žarulje / korištenje toksičnih materijala kao što je živa, arsen, barij.
LED žarulje nemaju ovako toksične spojeve, ali isto sadrže plastiku i elektronički upravljački sklop koji spadaju u skupinu posebnog elektroničkog otpada koji nije bio-razgradiv i predstavlja ekološku opasnost.
-upravljački sklop štednih žarulja je osjetljiv na česta paljenja i gašenja. Kod LED i CFL žarulja obično je potrebno neko vrijeme nakon paljenja da se ostvari puna jakost svjetla što može iritirati. Nakon duže upotrebe moguć je slabiji rad upravljačkih sklopova što uzrokuje neugodno titranje CFL i LED žarulja.
-štedne žarulje u pravilu imaju složeni upravljački sklop koji je sklon kvaru usljed naponskih oscilacija i visoke temperature, stoga je stvarni radni vijek uobičajeno kraći od deklariranog.



Sve tzv. štedne žarulje imaju negativan utjecaj na okoliš iako su na prvi pogled energetski štedljivije i puno duže traju. Činjenica je da je radni vijek obično puno kraći nego što se deklarira s obzirom na osjetljivost i složenost upravljačkog mehanizma. Energija koja se utroši na proizvodnju štednih žarulja je puno veća nego što se upotrijebi za proizvodnju običnih žarulja s žarnom niti. Utrošak materijala je mnogostruko veći. Za štedne žarulje se koriste materijali koji se teško mogu reciklirati ili su veoma toksični stoga predstavljaju ogroman utrošak energije za zbrinjavanje otpada (živa, plastika). Nadalje sve štedne žarulje, a naročito CFL tip žarulja s sobom nosi i određeni zdravstveni rizik, stoga se konačnoj sumi mogu pribrojiti i potencijalni troškovi za liječenje bolesti izazvanih ovim štednim žaruljama (epilepsija, oštećenje vida, udisanje živinih para).



Post je objavljen 02.09.2012. u 21:27 sati.