Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crnigavran

Marketing

Sjene Tame (2012.)




Režiser: Tim Burton

U glavnim ulogama: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter

Kratki sadržaj: Barnabasa Collinsa na početku 18. stoljeća vještica Angelique, zbog toga što joj je slomio srce, pretvara u vampira i živog/mrtvog pokapa. Igrom slučaja, on se iz svoga počivališta uspijeva iskopati, no tek 1972. U novom će se vremenu pokušati spojiti sa svojim potomcima i naći davno izgubljenu ljubav Viktoriju.



"Ho ho ho...čekaj malo, što sam ja to upravo pogledao? Nemoguće da je Tim Burton ovo režirao..." - moje prve reakcije nakon dolaska iz kina..."U %&#"! materinu kuda odu moji novci i u tri #%$# materine kuda ode mojih 2 sata života?" - moje reakcije nakon što su mi se slegli prvi dojmovi.

Samo sjena od pravog Tima Burtona...

Eto ukratko, kao što vidite, veliko razočaranje, šok i nevjerica. Nisam to očekivao od čovjeka poput Tima Burtona, čovjeka koji je režirao Batmana (1989.), Batman se vraća (1992.), Krupna Riba(2003.) i još mnogo dobrih filmova. Nemaštovito, zastarjelo i mogu slobodno reći dosadno osvarenje, koje puni i punit će stupce lista najlošijih filmova ove godine. Zasluženo? Da.

Film uopće nije smiješan. Sve je nekako prazno, bezlično, prisiljeno i neprirodno. Dijalozi su površni i nezanimljivi, gluma neupečatljiva, čak ni Johnny Depp bez kojega bi film izgledao kao jeftini ripp off Obitelji Adams, nemože držati sve na svojim leđima.


Michael Jackson anyone?

Iz aviona se vidi u čemu je bila stvar. Novac. Da novac je bio glavni i jedini pokretač cijele priče i razlog zašto je ovaj film doživio ovakvu sudbinu. Burton se držao provjerenog recepta: Johnny Depp (mamac za curice, a bogami i za dečke), Chloe Grace Moretz (mamac za pedofile) i sama "burtonovska" atmosfera puna mračnih, čudnih, misterioznih likova te vizualno prekrasnih i maštovitih kostima.

Kostimi i šminka, da, na to je Burton spao.


Film se temelji na istoimenoj gotičkoj sapunici koja se prikazivala drugoj polovici 60' i početkom 70' godina prošlog stoljeća.

Priča je glupasta i jednodimenzionalna ali najviše boli način na koji je ispričana. Ubrzano, zbrkano, s puno "rupa" i nelogičnosti u radnji. Roger (Johnny Lee Miller), Carolyn (Chloe Grace Moretz) i David (Gulliver McGrath) sporedni su likovi s kojima se film gotovo uopće ne bavi. Više razvoja i akcije nosi njihov sluga Willie (Jackie Earle Hayley) koji pak nema niti jednu bitnu točku u priči. U ovo se također upliće i sporedni lik dr. Julie Hoffman (Helena Bonham Carter) koju se povremeno iz sjene radnje ubaci i izbaci. Budući da su ovoliko raskomadani, pravo je čudo kako kroz film ostaju primijećeni. S druge strane imamo odličnu Evu Green koja igra lik zloćeste vještice Angelique koja je zarobila našeg dragog pratagonista u grob na 200 godina. Zavodljiva i sexi sa umjerenom dozom mističnosti navodi nas da navijamo za nju a ne za blagu, plahu i bojažljivu Viktoriju koja se tokom cijelog filma pojavljuje točno 10 minuta.


Sex sa sisatom ljepoticom ili biti zatvoren na 200 godina u mračnom, uskom i smrdiljvom grobu? Hm...pogodite njegov izbor.

Film je toliko loše napisan da neznate gledate li komediju ili horror, u jednom se trenutku smijete šalama i nespretnostima Barnabasa Collinsa, dok isti u sljedećoj sceni pobije grupicu mladih nevinih ljudi zbog toga jer "mora jesti"...čekaj malo?

Čak i najzagriženiji Burtonovi fanovi morati će priznati da je ovo jedno od njegovih najlošijih ostvarenja. Teško je jasno definirati što je to snimio Tim Burton. Komedija nije, a ni horor. Možda zagonetka? A možda je odgovor puno jednostavniji, možda je Burton smućkao bučkuriš i umotao ga u lijepi papir te servirao po istoj cijeni kao i finu pašticadu, bilo kako bilo, za Burtona imam jednu pjesmu napisanu od jednog danas već zaboravljenog benda:



" Para vrti tamo
gdje burgija ne može
parama mogu kupiti sve
političare, novine, sudije

Al' upamti frajeru
da ti pare ne mogu
kupit' raju iskrenu"



Ocjena: 5/10


Ocjena gledatelja: 6/10


Ocjena kritike: 5/10





Post je objavljen 01.09.2012. u 17:36 sati.