Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Pukom srećkom

Kad neka tema misteriozno iščezne s naslovnica i odmakne se od žiže javnosti, to može imati dvojako značenje. Prvo, ono optimistično jest, da je problem - riješen, a ono drugo, realistično i iskustveno najčešće kaže da je pospremljen pod tepih. Čudo jedno koliko nam tepiha otpada po glavi stanovnika!? No, ovdje nije o tepisima riječ, već o minama!

U prvim poratnim godinama spominjala se brojka od čak 13 000 kilometara kvadratnih zasijanih, kako to umilno kažu vojni stručnjaci, minsko-eksplozivnim sredstvima, što bi iznosilo gotovo jednu četvrtinu ukupne površine Hrvatske. Ipak, nakon provedene dubinske analize, ta brojka je nekim čudom (s)pala čak za sedam-osam puta. Ne želim griješiti dušu i reći da se posao razminiranja obavlja brzinom kretanja arktičke brbavice i so-mač kilavo, ali eto, osamnaest ljeta nakon što su u topovske i ine cijevi utisnute obilne količine DRNČ-a i masti za konzerviranje, mi smo, što se dekontaminiranja tiče, tek na polovici puta. S obzirom da kod nas razdoblje mira traje maksimalno četrdesetak godina, za očekivati je da će taman po završetku ove seanse, naša brda i doline biti okićene s novom količinom odskočnih i rasprskavajućih pizdarija.



Osim toga, mine su nezgodne jer ih osim u pustopoljinama, sasma neočekivano nalazimo i u mnogim riječima. Dominacija, diskriminacija, kriminal, samo se neke od riječi u kojima svakodnevno možemo naići na prava minska polja. Nismo ni svjesni kakvoj se opasnosti izlažemo dok se u sitne popodnevne sate izležavamo u šezlonu, pijuckamo limunadu i kao nešto čitamo.

Što se tehnike razminiranja tiče, godinama se pokušavalo s pipalicama, grtalicama i raznim bodljikavim strojevima koji buče kao da su progutali razglas Siniše Vuce, a onda se netko vispren dosjetio - razminirat ćemo Hrvatsku - pukom srećom! U suradnji s Hrvatskom lutrijom, pokrenuta je akcija "kvadrat sreće". Kupnjom samo jedne srećke, zasigurno ćete usrećiti najmanje jedan kvadratni metar voljene domovine, a u isto vrijeme možete ostvariti dobitak od čak sto tisuća kuna!
Zar to nije prekrašno? Igramo se, izazivamo sreću, nešto slično kao u onoj igrici minesweeper koju imate instaliranu na svakom pi-siju. Bockaš, bockaš, sve dok ne odletiš u ariju! Al nema veze ako nagaziš na paštetu, imaš života na raspolaganju koliko ti duša želi i silne mogućnosti za postati diplomirani minolovac.

Na koncu došao sam do zaključka... Vid' mene došao do zaključka, kao da je Zaključak geografski pojam, neko selo u brdsko-planinskim područjima povezano izlokalnom cestom Zaključak Donji - Zaključak Gornji...
Dakle, zaključio sam da na isti način možemo rješavati i ostale probleme u državi. Kako isplatiti mirovine - lutrijom! Kako riješiti problem nezaposlenosti - lutrijom! Kako pokrenuti gospodarstvo - lutrijom! Kupite sreću, kupite srećku!

U zemlji trave i niskog raslinja, život je i tako postao velika lutrija.



Post je objavljen 29.08.2012. u 08:53 sati.