Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Boogeyman 2 (2007)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Priča se vrti oko mlade djevojke koja je u djetinjstvu vidjela kako netko ili nešto ubija njene roditelje, cijelo vrijeme misleći da se radi o nikom drugom nego babarogi iliti Boogeymanu. Deset godina poslije, samovoljno se prijavljuje u mentalnu kliniku kako bi se riješila svojih strahova, no čini se da su je strahovi samo nastavili pratiti i ugrožavati život nje i njenih bližnjih...

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon kino uspjeha prvog dijela, ali i slabih ocjena kod kritike i publike, Jeff Betancourt se odlučio pozabaviti nastavkom horrora iz 2005. godine. No međutim, uveo je dosta velike promjene u serijal koje iskreno nisam očekivao, ali se nisu pokazale uopće toliko lošim idejama. Naime, film je izgubio veliku većinu nadrealnih i fantasy stvari i postao je običan slasher film. E sad...da je ovo zaseban film koji se ni po čemu nije bazirao na Boogeyman serijalu, vjerujem da bi prošao puno bolje kod publike i postao popularan jednako kao i prvi. Jedna od većih promjena u ovom serijalu je upravo ta da se mijenja totalno podžanr u horor svijetu, a to je dosta neobično, na neki način i zanimljivo. Film je direktno izašao na DVD-u i nisu se više ograničavali na PG-13 vrsti filma, nego smo dobili nešto puno brutalnije i onako, više slasherski orijentirano. Ovdje nalazimo sve što se u slasher filmu može naći: početna priča, pojava horror legende, različita ubojstva, zadnja žrtva i twist na kraju filma. Samo iskorištavanje legende o Boogeymanu ustvari aludira na smišljanje nastavka, iako u totalno drugačijem svjetlu, ili, ako hoćete u ovom slučaju, mraku. Sve je to solidno odrađeno i sretan sam što mogu reći kako mi se nastavak Boogeyman serijala više svidio nego sami original. Nadam se da će trojka biti još bolja.

Image Hosted by ImageShack.us

Stvari koje vidimo u filmu su poprilično stereotipne za ovakav tip horrora, nailazimo na pregršt ubojstava tinejdžera, od kojih su neki stvarno brutalni i dosad neviđeni. Ustvari, u toj mentalnoj klinici dr. Mitchell Allen (Tobin Bell) proučava strahove i fobije od nekoliko mladih ljudi, a kada gledatelj otkrije koji su to strahovi i kako se mogu manifestirati, počinju sranja. Ubojica se oplemeni njihovim strahovima i ubija ih na način da sve strahove poveže sa nekim ubojstvom, a ubojica sam po sebi ima dosta creepy masku, možete je vidjeti na slici iznad, dosta je spretan, u par situacija i prebrz kada govorimo o namještanju nekih zamki i teleportacija iz recimo podruma u nečiju sobu, ali to je već toliko puta viđeno da mi više ni ne smeta. Likovi mi nisu ništa posebno, većinom iritiraju sa svojim predrasudama iako su i sami zatvorenici neke fobije, a gluma je čisto ok. Lijepo je vidjeti sada već poznatu horror ikonu Jigsawa, tj. Tobina Bella u ulozi ambicioznog doktora, koji je vjerojatno svojom pojavom privukao na gledanje mlađe generacije, a slatku glavnu glumicu je svakako bilo ugodno pratiti kroz film. Kraj filma je također klasičan, ne vjerujem da ćete se uopće iznenaditi, pogotovo zašto što je nekako istrošen i izlizan, a u nekoliko segmenata i glupav.

Image Hosted by ImageShack.us

Boogeyman 2 je dobar horror. S obzirom da je uspio kvalitetnije naslijediti svog slabog prethodnika i što se radnja preokrenula u moj najdraži podžanr, na kraju sam ostao čak i zadovoljan viđenim. Uopće ne smatram da sam dao visoku ocjenu, jer ovo stvarno nije loš film. Pun je stereotipa i viđenih stvari, ali što više možemo očekivati? Slasheri posljednih godina nisu baš najbolji, tako da je dobro nekad vidjeti nešto bolje. Jedna lijepa trojka je svakako zaslužena.

Post je objavljen 04.09.2012. u 01:48 sati.