Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/patnje-mlade-wertherice

Marketing

Philippa Gregory - Druga sestra Boleyn



„Druga sestra Boleyn“ privukla me je prije svega zato što me zanima razdoblje vladavine Henrika VIII, no dugo sam odgađala čitanje jer mi se prva knjiga Philippe Gregory koju sam čitala („Bijela kraljica“) nije nešto posebno svidjela. I ova je knjiga pisana u prvom licu jednine i ostavila je na mene vrlo sličan dojam, s tim što i dalje nisam izgubila zanimanje za Tudore i što ću svakako pogledati film Justina Chadwicka snimljen prema romanu.



Dakle, povijesna fikcija ispričana u 1. licu jednine, a pripovjedačica je „druga sestra Boleyn“, Mary. Da je ona malo bolje oblikovani lik, vjerojatno bi mi se i roman više svidio. Nisam uopće osjetila to što joj se događalo jer nije dobro izražavala osjećaje. Očekivala sam više ljutnje, ljubomore i borbe. Dobro, možda su bila takva vremena, možda je ona stvarno morala učiniti sve za obitelj, a sebe i svoje osjećaje staviti na zadnje mjesto, ali kada se već u romanu inzistira na tome da je Mary bila drukčija od Anne i Georgea, onda je to trebalo bolje izraziti. Ovako se čini da je jedino što ju razlikuje od sestre i brata to što se udala bez konzultacije s obitelji, što se udala jer je bila zaljubljena i to što je voljela svoju djecu, pa čak i žensku.

S druge strane, ovo je roman o dvije vrlo snažne žene koje će učiniti sve da dobiju ono što žele. Mary – da dobije muža kojeg voli i da može biti sa svojom djecom; Anne – da bude kraljica, savršena i da joj se svi klanjaju i laskaju joj. Anne je ambicija ubila, no drago mi je da se o tome ne govori u romanu jer je to ipak Maryna priča. Tu povijesnu činjenicu svi znaju, a roman nam govori o tome kako je došlo do toga, naravno, uz maštu Philippe Gregory. Nazivaju ju kraljicom povijesnog romana, ali meni je na svakom koraku nedostajalo nešto više. Valjda zato što je to ono lako štivo koje čitam između dvije „teške“ knjige.

Post je objavljen 27.08.2012. u 14:52 sati.