Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Tiho je nestala zgrada starog vodovoda ...

Vjerojatno već znate da je "kolonizacija" Trešnjevke počela još prije nego što je njenim sjevernim i istočnim rubom prošla željeznička pruga i otvorila prostor razvoju male industrije, skladišta ... Naime, još prije prolaska pruge na teritoriju Trešnjevke je sagrađeno prvo postrojenje gradskog vodovoda, a nedugo zatim i prva "Munjara", elektrana. To su bili prvi koraci industrijalizacije Trešnjevke.

Još je na karti iz 1887. vidljiv prvi pogon Vodovoda, a pretpostavljam da su neke od tih zgrada još vidljive na terenu (ali ne i dostupne građanstvu). A neke od starijih zgrada su još do nedavno, do prošle zime, bile vidljive iza hotela "Panorama" odnosno "Four points Sheraton", sa njegove zapadne strane. Najljepši pogled na jednu onižu zgradu i još neke manje građevine je bio neposredno uz hotel, no moglo ih se vidjeti i sa trase "samoborčeka", onog zelenog pojasa koji se pruža između Trakošćanske i Krapinske ulice.



Isječak plana grada iz 1887., sasvim lijevo je pogon vodovoda na Trešnjevci. Snimio: Vanja


No, na moje veliko iznenađenje, ovog proljeća su sve te građevine nestale, sravnjene su sa zemljom! Pretpostavljam da one nisu imale neko veliko povijesno značenje, a i sami oblik nije imao, čini mi se, neke posebne umjetničke vrijednosti ... no, opet, šteta, nestao je još jedan trag povijesti grada i zasad mi niej poznato što će ga zamijeniti.

A do novih događanja i informacija o toj parceli pogledajte nekoliko fotki koje sam snimio prije otprilike dvije godine i podsjetite se izgleda sada već nestale zgrade!



Snimio: Vanja


Pogled s juga. Snimio: Vanja


Ovo je neki odušak, što li ... Snimio: Vanja


Sjeverna strana zgrade. Snimio: Vanja


Pozor! Snimio: Vanja


Visoki vodostaj? wink Snimio: Vanja

Post je objavljen 26.08.2012. u 22:40 sati.