Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Čovjek na Mjesecu

Kako javljaju svjetski mediji, umro je Neil Armstrong, astronaut poznat prvenstveno po tome što je bio prva osoba koja je u ljudskoj povijesti kročila na neko drugo nebesko tijelo.

Većina medija u svojim objavama koristila je NASA-ine fotografije snimljene za vrijeme misije, prvenstveno onu na kojoj astronaut salutira zastavi.


(public domain)

Međutim na toj fotografiji nije Neil Armstrong! Na toj fotografiji, kao i na velikoj većini drugih slika snimljenih na površini Mjeseca za vrijeme trajanja misije Apollo 11, nalazi se njegov kolega Buzz Aldrin. Armstrong je bio zadužen za fotografiranje i gotovo čitavo vrijeme je bio iza kamere.

Isto tako, na vrlo poznatoj fotografiji također nije Armstrong već Aldrin, dok se Armstronga, koji je snimio sliku, može vidjeti tek kao refleksiju na viziru.


(public domain)

Inače, problem sa raspoznavanjem koji se astronaut nalazi na kojoj fotografiji proizlazi iz toga što su na prvim Apollo misijama svi astronauti imali identična svemirska odijela. Tek je na misiji Apollo 14 usvojena praksa da je zapovjednik misije (i ujedno jedan od dvojice astronauta koji bi se spustili na površinu Mjeseca) imao svemirsko odijelo sa crvenim trakama koje su služile upravo za lakšu identifikaciju.

Post je objavljen 26.08.2012. u 15:55 sati.