Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Maksimirsko naselje - kvart koji je potpuno promijenio svoj lik

Znate li gdje je Maksimirsko naselje?

U području južno od Maksimirske šume, a sjeverno od željezničke pruge stisla su se jedno do drugoga tri potpuno različita naselja: Željeznička kolonija, Ravnice i Maksimirsko naselje. Na krajnjem zapadu je Željeznička kolonija, dobro poznato lijepo i kvalitetno plansko naselje nastalo krajem 30-tih godina, sjeveroistočno, odmah ispod Maksimirske ceste, su Ravnice, naselje novogradnji nastalo 70-ih godina uz koje živi još nešto manjih starijih kućica stisnutih ispod Kraša i teniskih terena u smjeru Dubrave, a jugoistočno se pak nalazi Maksimirsko naselje ... Danas se ono gotovo ni po čemu ne razlikuje od Ravnica, osim što je, to je odmah vidljivo, nastalo bez puno planiranja i kojem nedostaju zajednički sadržaji, te se po tom pitanju naslanjaju na Ravnice (sportsko rekreacioni centar), Ž. Koloniju (parkovi), Borongaj (promet), Dubravu (Kaufland trgovački centar) ...

No, kad malo bolje pogledamo, u samome srcu Maksimirskog naselja se ipak nalazi jedna stara zgrada ... jedna jedina koja je preostala od nekadašnjeg Makimirskog naselja, koje je većinom građeno u godinama odmah nakon velike poplave Save 1964., kako bi udomilo nastradale. Baš kao što se u čuvenom stripu "Asterix" nepobjedivo galsko selo nalazi u okruženju rimskih logora upravo tako se i ovdje nalazi ta stara zgrada, u čvrstom zagrljaju novogradnji.



Zgrada u okruženju. Snimio: Vanja


Bolje sačuvana stražnja strana zgrade. Snimio: Vanja


Šupe (one sačuvanije) pored zgrade. Snimio: Vanja


Pronađite tu zgradu i pogledajte ju ... s jedne strane mi je žao ljudi koji još žive u toj staroj zgradi koja polako i neminovno kopni, koja bi se jednog dana mogla jednostavno srušiti (pogledajte samo stare šupe na sjeveroistočnoj strani zgrade!)... a sa druge strane mi se život u zgradi tog tipa, koja je nekad, u boljim godinama, bila okružena malim parkom, zelenilom, čini ljepšim od života u naguranim zgradama novoga Maksimirskog naselja koje je postalo koloplet zgrada s minimumom kvalitetnih zajedničkih prostora.

Kako god bilo, ja se još uvijek sjećam starih zgrada Maksimirskog naselja, skladišta građevinskog materijala koje se nalazilo uz (također sada nestali) potok Bliznec ... a ova zgrada je tek pomalo nestajući spomenik starom izgledu naselja.

(ima li možda netko koju staru fotku tog kvarta?)

Za kraj, posebna zahvala VT-u koji me je rječju i fotkama podsjetio na tu staru zgradu u srcu novoizgrađenog kvarta!

Post je objavljen 25.08.2012. u 14:32 sati.