Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Mentalno degradiranje kao metoda smanjenja stresa

Mnogo mojih čitatelja ima problem sa samokontrolom. Pri tome ne mislim na (nadam se) to da im netko parkira na krivom mjestu pa izvade sačmaricu, već na snalaženje s procesom zavođenja. Na papiru sve izgleda u redu, ali kada su u vrtlogu stvarnog života i nešto im se dogodi, kao recimo da žena koja im se sviđa iznenada "ispari", počne igrati toplo-hladno ili testirati ih, nastaje katastrofa. Bilo im se ubrzava, sljepoočnice šire kao u Hulka, a sva staloženost i igra odlepršaju im in uma. Znate onaj osjećaj kada nastane totalna blokada, bilo zbog nervoze bilo zbog ljutnje, bilo zbog krivnje, kada vas izjeda to što ne znate što biste i što ne valja s vama? Al' ono fakat te izjeda.

Osim očitog odgovora da to dolazi s iskustvom, jedna metoda koja bi vam mogla pomoći je mentalno degradiranje. Dapače, usudio bih se reći da najuspješniji muškarci bez iznimke imaju snažno razvijenu tu vještinu, bilo da im je ona došla "prirodno", bilo da su je stekli iskustvom. No isto tako, za nekoga tko još nije tamo, legitimna metoda je naučiti je samu po sebi, a zatim je nadograđivati iskustvom i internalizirati.

Dvije (thanks anon) Tri glavne značajke mentalnog degradiranja su:

1. Ništa ne očekuješ od nje

Kratko i jednostavno: reci si da nikada neće ništa biti između vas. Ovo je u neku ruku dvosjekli mač. To što se ona ponaša čudno (recimo, iznenada te drži na udaljenosti) uopće ne znači da si s njom propao ili tako nešto, to je samo odraz nestabilnosti. Zašto onda očekivati da neće nikada biti ničega?


Primjer nekoga tko se oslobodio očekivanja

Kao prvo, objektivno gledano, uistinu je veća šansa da neće biti nego da hoće. To ne znači da nešto ne valja ni s njom ni s tobom, već se radi o biološkoj zakonitosti. Žene su jednostavno biološki vrijedniji spol, iz čega proizlazi da imaju prirodno više opcija, a iz čega proizlazi da si mogu priuštiti više kriterije, tj. da se prosječnoj ženi neće svidjeti toliki broj muškaraca koliko bi se prosječnom muškarcu svidjelo žena. Gledali na to kao na hladnu realnost, ili kao na čudovište DNA koje vlada našim životima, tako je bilo i tako će i ostati.

Kao drugo, žene privlače misterij, otkrivanje i nesigurnost o tome kako stoje. Sjetite se samo kako je počela ova zgoda. To nije slučajnost. Kada ne očekuješ ništa (umjesto da fantaziraš kako će vam biti lijepo, što je prirodno ali ne baš korisno), povećavaš šanse da će se nešto dogoditi. Osim toga, ovo te čini i manje ljubomornim jednom kada stvari krenu ili završe.

Kao treće, koga briga ako se nikada ništa ne dogodi?

2. Staviš je u rezervu i sukladno smanjiš količinu pažnje koju joj pridaješ

Ovaj korak će varirati ovisno o tome kako općenito stojiš i kakve imaš druge opcije. Neki će, sretni s onime što već imaju, posegnuti za totalnom degradacijom i jednostavno prekinuti svaki kontakt, dok će drugi samo malo smanjiti intenzitet.

Osobno, smatram da niti jedan ni drugi ekstrem nisu baš dobri. Najefikasnija varijanta je reducirati kontakt, prestati biti pouzdan, jasan i brižan, ali ostati u barem površnom dodiru s njom. To ti omogućava da sve takve "prilike" staviš na polagano kuhanje, gdje čekaju dok ogladniš ili dok same ne prokuljaju prema tebi, a sve bez ikakve nervoze.

3. Prestaneš smatrati da je po ičemu posebna ili vrijedna pozornosti

Ako si namjeravao nešto s njom, dobre su šanse da te nečim impresionirala. Možda je bilo zgodno pričati s njom o nekoj temi, ili je imala poseban osjećaj za modu ili glazbu, ili je bilo nešto neobično u načinu na koji ste se upoznali. Udahni duboko, duboko, dubooooooko, i podsjeti se da ništa od toga nije jedinstveno ili čak rijetko. Stvarno misliš da jest? Ti si jedan od 7 milijardi ljudi na ovom planetu. Garantiram ti da je netko već osjetio isto i proživio identičnu situaciju. Zavaravati se o tome značilo bi čistu narcisoidnost. Ni ti ni ona niste toliko važni.

Napomena: nikada ne bi trebao ženi reći da si je mentalno degradirao. To će je isprva neminovno povrijediti (sve žene vole maštati da su jedinstvene snježne pahuljice, ali više o tome drugi put), a zatim će pokvariti svu buduću igru između vas, budući da će se izgubiti sav osjećaj onog "jednostavno se dogodilo". Bez obzira na to želiš li išta s njom, to jednostavno trebaš zadržati za sebe.



Mentalno degradiranje je prokušana i uspješna metoda smanjenja stresa, i što je najbolje, ne košta te baš ništa. Sjećam se doba kada sam bio u stanju danima paničariti i brinuti se oko toga što sam pogrešno napravio i što ona misli o meni, bila to najobičnija poznanica ili nešto više. No godine su prošle, i danas na cijelom svijetu postoje možda dvije žene koje bi me mogle uzrujati.

Post je objavljen 25.08.2012. u 11:38 sati.