Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Grčki model: 200 eura godišnje za dodatni stan od 50 kvadrata

Budući da Republika Hrvatska već ubire nekoliko poreza koji terete imovinu (npr. porez na cestovna motorna vozila, porez na plovila, porez na korištenje tvrtke ili naziva) nelogičan je naziv porez na imovinu, jer bi se tim porezom, prema najavama, oporezivala samo nekretnina, dok su razni drugi oblici imovine već zahvaćeni drugim porezima.

Pogotovo u kontekstu poreznih povećanja koja su pogodila hrvatske građane zadnjih mjeseci i utjecala na dalji pad životnog standarda hrvatskih građana. Sam porez na imovinu porezni je oblik koji se dosta rijetko primjenjuje, znatno rjeđe negoli drugi porezi (npr. porez na dobit, porez na dohodak, porez na dodanu vrijednost) stanovi Karlovac. Relativno često se ubiru porezi na pojedine oblike imovine (npr. vozila, plovila), ali puno rjeđe porez koji terete nekretnine i ukupnu imovinu pojedinca. Razlog tome jest njegova složenost, kao i skupoća ubiranja.

Grčka je krajem 2011. donijela zakon kojim uvodi porez na imovinu. Predviđena je diferencirana porezna tarifa (reducirane porezne stope za bolesne osobe, obitelji s više članova i si.), a prosječna porezna obveza iznosi 4 eura po kvadratu.

Post je objavljen 23.08.2012. u 15:59 sati.