Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

22. druženje uz atari-go turnire u Folki ove godine od proljeća na dalje

Knjižnica 'Ivana Brlić Mažuranić' – Folnegovićevo naselje – Zagreb
21. 08. 2012.


Gdje li su svi oni od prošloga utorka? Jesu li to posljednji trzaji školskih praznika? Ljetu očito nisu, jer vrućina ne popušta.
Kada stigoh, tišina. Tek teta Sanja nešto radi. Čudimo se oboje kako nitko nije još došao.
Ovo stanje ipak prekidaju Ivana i njen mali brat Lovro. Došli su u pratnji tetka Nenada. Dolazi i Noa. On je sa nešto većom pratnjom. Sa njim su došli mama, dvije seke i mali braco. Ovu igru igra od njih petoro samo Noa, ali je izvjesno zanimanje za ovu igru pokazala i njegova mlađa seka Lana, dok je starija Tara tiho pratila zbivanja. Ipak se danas našoj igri priključio od njih samo Noa.
Dolazi i Marina. Prošli utorak je kasnila i nije mogla imati bodova za bolje mjesto na turniru, pa je ovaj puta nastojala doći na početak igre. Ujedno nas je obavijestila da ona ima čak tri imena i to Marina, Barbara i Mimi. Ajme, imena! Dobila ih, pa ih ima. Tako sam je danas zvao malo ovako, malo onako.
Imali smo vremena, pa nismo žurili sa nekim turnirom. Ne moramo se samo boriti. Ima valjda i neka neagresivna ljepota u toj igri. Da, i ima, ali do nje mnogima nije lak put. Isprva se borimo i zarobljavamo, a tek kasnije ćemo, kroz igru, shvatiti, neki, da je važnija mirna priprema i stvaranje pozicije koja daje ljepotu. Lijepe pozicije su dobre i daju dobar rezultat. U njihovoj ljepoti je ravnoteža koja je ishodište stvaranja.
Igrali smo za vježbu. Ja sam im bio sparing-partner. Pokazivao sam im šti je, i zašto, dobro igrati.
Kada smo se tako naigrali došlo je vrijeme za mali turnir, jer ih je igralo samo četvero.
Igralo se na ploči 9x9. Broj potrebnih zarobljenih protivničkih kamenčića za pobjedu ovisi o snazi igrača, a vidljiv je u tablici u vertikali 'Kam'. Snaga je dokazana rezultatima i igrom na ranijim natjecanjima.
Pogledajmo današnje rezultate u tabelarnom prikazu.

Br. Natjecatelj          Kam Gra  1.  2.  3.  Pt SDS  Mje.
1. Gršić Ivana 2 Zag 4= 3= 2+ 2 2,75 1.
2. Brajko Marina Barbara 3 Zag 3+ 4= 1- 1˝ 2,00 2-3.
3. Kokolić Noa 3 Zag 2- 1= 4+ 1˝ 2,00 2-3.
4. Gršić Lovro 1 &ag 1= 2= 3- 1 1,75 4.
Novi broj zarobljenih kamenčića za pobjedu nakon ovoga turnira:
3 kamenčića: Ivana Gršić


Za turnir od četvero su potrebna samo tri kola da odigraju svak sa svakim.
Bilo je i zaboravljenih zarobljenih kamenčića, a oni se moraju odmah po okruženju vaditi sa ploče. To je pravilo. Uklanjanje zarobljenih kamenčića je sastavni dio poteza sa kojim se zarobljava. Zaboravljanje nije dozvoljeno. Treba gledati, paziti. Nakon svakog stavljanja je na redu protivnik. Nema dva puta za redom, a niti pomicanja po ploči. Vježbamo i učimo.
Ivana je pobjedom protuv Marine Barbare Mimi u zadnjem kolu bodovno pobjegla ostalima i bila pobjednicom turnira. Bravo Ivana!
Noa se taman ufurao u igru u zadnjem kolu. Pobjedio je Lovru. Zanimljivo je da je obje te pobjede ostvario zarobljavanjem većih skupina kamenova. Stigao je tako Mimi i sa njom podjelio drugo i treće mjesto na turniru.
Lovro je, za prvi puta, igrao izvrsno. Čak dva puta je pobjedio.
Ovdje smo i slijedeći utorak od 17 sati. Dođite. Da, svi koji žele ovo igrati.

Najava turnira

5. Folka go-turnir je ovdje ovu subotu 25. 08. 2012. Dođite. To je prilika onima sa osam i više kamenčića za pobjedu, da dalje razvijaju vještinu u ovoj igri, jer, ustvari, atari-go i go su ista igra. Zarobljavanje kamenčića i igra na prostor su razni pristupi istoj igri. Mi smo je počeli učiti zarobljavanjem kamenčića, jer se zanimljivost tako dobro vidi očima, a prazninu hvatamo mislima. To sa prazninama će vam postepeno postati jasmo.
Na ovaj turnir u subotu će doći i jači igrači, ali sistem turnira, mcmahon, neće slabije kategorije dati kao žrtvu jakima. Igrati će međusobno približno jednako jaki. Oni koji će pobjeđivati dobivati će jače protivnike.
Rezultate turnira ćemo slati na rating u EGD, pa se tako može ostvarivati sve jača kyu-kategorija.
Igra se sa satovima i vrijeme za razmišljanje je 30 minuta po igraču za partiju. Byoyomi je 20 sekundi za potez.
Igrati će se 4 kola turnira.


Na slici je mjesto igranja turnira.

Počinjemo u 9:00. Oni koji kasne mogu krenuti sa kasnijim kolima, ali tada neće moći osvojiti puno bodova.
Dođite u knjižnicu 'Ivana Brlić Mažuranić' u Folnegovićevom naselju u Zagrebu na adresi Laurenčićeva 8.

bl. Muradenu


Post je objavljen 22.08.2012. u 11:51 sati.