Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Budi oboje - materija i dusa

Postoje dva pola, dva dijalekticka pola, dvije obale, a vi ste negdje izmedju njih – niti se krecete niti se ne krecete. Napor i nenapor, pokret i nepokret, aktivnost i neaktivnost, materija i dusa – to su dvije obale. Centar je ono sto hindusi zovu dusom – Atma. Nema napora u centru. Napor je dio periferije. Pokret na periferiji, mir u centru.
A izmedju to dvoje …
Izmedju obala tece ono sto jeste. Suptilna ravnoteza i harmonija izmedju obala. Da bi ravnoteza bila ostvarena treba koristiti oba pola. Snaga zahtijeva aktivnost, za snagu je potreban pokret. Ako odbacimo aktivnost, snaga nestaje. Ako izaberemo samo jedan pol, desit ce se disharmonija, jednostranost, zaostajanje.

Dok je istok odabrao mir, zapadnjaci su odabrali aktivni dio, periferiju. Oni misle da je u aktivnosti sve. Biti aktivan i uzivati, biti ambiciozan i pobjedjivati. Misle da dusa niti ne postoji. I tako postaju neuravnotezeni. Bez sredista – centra-mira mi ne mozemo dugo ostati zdravi.

Ravnoteza je sve. Ne birajte. Ne odbijajte. Prihvatite oba pola i stvorite unutarnji balans. Ako ste aktivni – uzivajte, budite ekstaticni, budite potpuno u tome. Ako ste neaktivni – opet uzivajte, nek tada sve bude radost tisine.

Krecite se sto slobodnije izmedju te dvije obale, i ne stvarajte nikakav izbor. Ne recite; Ja sam ovo ili ono. Ne identificirajte se. Recite; Ja sam obadvoje. Ne bojte se kontradikcije. Budite oboje, i krecite se s lakocom.

Vi ste obje obale i nema potrebe da se odabira. Jedino sto treba zapamtiti je ravnoteza izmedju obala. Na taj nacin, balansom, obje se suprotnosti prevazilaze.

Krecite se kroz zivot sto slobodnije mozete. I koristite obje suprotnosti, obje obale, sto vise mozete. Ne stvarajte nikakvu protivrjecnost. Obale nisu protivrjecne – one se samo takvima cine, jer duboko dole one su isto tlo.

Krecite se, no stalno budita svjesni nepokretnog centra. Cinite ali budite svjesni necinioca. Cinite napor i ostanite nenaporni.

Vrlo je bitan taj unutarnji balans izmedju suprotnosti.



Post je objavljen 20.08.2012. u 21:57 sati.