Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Osijek: Trostruko slavlje u Družbi Marijinih sestara

S. Justina Lacković i s. Romualda Perić slavile zlatni jubilej, a s. Dragana Petrović položila doživotne zavjete

Osijek, (IKA/TU) – U sjedištu Hrvatske provincije Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice u Osijeku priređeno je 14. kolovoza, uoči blagdana Velike Gospe, trostruko slavlje jer su redovnice s. Justina Lacković i s. Romualda Perić slavile zlatni jubilej, pedeset godina redovničkog zvanja, a s. Dragana Petrović položila je doživotne zavjete. Provincijalna glavarica u Hrvatskoj s. Kaja Ljubas pozdravljajući okupljene redovnice, poglavito slavljenice, vjernike i pomoćnog đakovačko-osječkog biskupa Đuru Hranića, zahvalila je svima na dolasku i potakla okupljene da svojom molitvom prate sestre slavljenice.

"Tko se danas više raduje: Vi s. Dragana jer po svečanim doživotnim zavjetima donosite konačnu i neopozivu odluku za svoj život te po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju izričete svoj 'Fiat' – 'Neka mi bude' ili Vi, drage sestre jubilarke, s. Justina i s. Romualda, koje danas s Marijom zahvalne klikćete: 'Veliča duša moja Gospodina', što ste postigle zlatnu medalju – ne tek na olimpijskom, nego na životnom natjecanju. Ostale ste poput Djevice Marije kroz 50 godina vjerne i ustrajne u službi Isusu Kristu, u Družbi Marijinih sestara, i danas slavite zlatni jubilej svoga redovničkoga života i posvećenja. Čestitamo vam", istaknuo je biskup Hranić, predvodeći euharistijsko slavlje.
Pred njihovim izborom života u poslušnosti, čistoći i siromaštvu ne može se ostati ravnodušnim, rekao je biskup te istaknuo kako je uistinu začuđujuće da se u erotiziranom društvu ove redovnice odlučuju za djevičanstvo te odustaju od ugode, uživanja, potrošačkog mentaliteta i zabave. "Nisu li one svojim zavjetom poslušnosti kritika i radikalni otklon od današnjeg apsolutiziranja samodostatnosti i neovisnosti o bilo kome?!" pitao je propovjednik, promišljajući kako je u očima mladih redovnički život danas sasvim izvan trenda, a sve češće odbacuje se i bračno partnerstvo te se proglašava neprihvatljivim gubitkom slobode i neovisnosti, a majčinstvo i roditeljstvo kao ponižavajući oblik robovanja.
"Vaš zavjet poslušnosti redovničkim poglavaricama, što ga prihvaćate i živite vi, sestre, teška je kritika takvog apsolutiziranja slobode, koja se pretvara u robovanje sebi... Pred ove tri sestre, pred vašom odlukom i redovničkim zavjetima, kao ni pred Isusom, čovjek ne može ostati ravnodušan. Mi, danas ovdje okupljeni, želimo vam biti podrška. Ali koliko je djevojaka spremno pridružiti vam se? Za mnoge ovakav je izbor 'kamen spoticanja'. Iziđite na ulicu pa ćete vidjeti koliko njih ovakav izbor smatra oblikom neprosvijećenosti i ludosti, štoviše gluposti koju treba javno i glasno osporavati." Drage sestre, niste slijepe a da ne vidite da redovničke zavjete i vaš redovnički oblik života gotovo svakodnevno ismijavaju i blate kroz medije, kroz tobožnju umjetnost koja traži slobodu izričaja. Budite svjesne da se ne može ustrajati i ne može izdržati ako nema dubokog osobnog zajedništva s Bogom i klicanja: 'Veliča duša moja Gospodina i klikče duh moj u Bogu mome, Spasitelju. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo´", istaknuo je biskup Hranić.
Pohvaljujući hrabrost sestara u nasljedovanju Marije u ovome svijetu, podsjetio je i kako "redovnički život nije bježanje od svijeta, nego poziv na polagano i mukotrpno suočavanje sa zmajem ovoga svijeta, sa svim onim što je nedostojno čovjeka, što je u njemu bolesno i slabo; to je poziv na - biti u svijetu, a ne biti od svijeta, nego od Boga". Zaključio je: "Ljudska povijest postaje poviješću spasenja i ljudsko društvo postaje humano i čovječno, samo kad ima ovakvih kao što je s. Dragana, kao što su s. Romualda i s. Justina i kao što ste vi, sestre uopće, koje ste spremne biti i lude poradi Krista, koje ne želite biti od ovoga svijeta, nego zdrava alternativa u ovome svijetu."

Post je objavljen 20.08.2012. u 09:09 sati.