Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Vlasi, Srbi i Hrvati

Formiranje nacija i nacionalnih država zahvatilo je i zemlje koje su se kasnije ujedinile u državu znanu kao Jugoslavija.
U Hrvatskoj, tada pod Austro-Ugarskom monarhijom, naseljeno stanovništvo uslijed turskih osvajanja nije bilo homogeno. U toj heterogenosti i rascjepkasti bez prisile nije bilo moguće provesti formiranje nacije (slučaj Italija, Nijemačka).
U procesu (koji ni danas nije dovršen) stvaranja nacije dio stanovništva se odredio protiv hrvatstva. Od samog početka se iskazivao kao nehrvatski element (da li zabunom ili svjesno) iako u nacionalnom smislu hrvatstvo ne isključuje narodnu pripadnost.
Odnos je usložila velikosrpska ideja, koja je to stanovništvo koristila za ekspanziju srpstva (posrbljavanje, teritorijalne aspiracije).

Uglavnom vlaški dio stanovništva (vjerojatno zbog stajališta da im je srbija manja opasnost) priklonjen pravoslavlju pruža odlučan otpor nacionalnoj misli. Odbijaju se svrstati u hrvatski nacionalni korpus (u izvornom smislu nacionalne pripadnosti).
Uz Vlahe, koji su bitno remetili proces formiranja hrvatske nacije, uslijed vanjskog (srpskog) utjecaja (velikosrpskih osvajačkih pretenzija), dio se hrvatskog narodnog tijela odredio protiv hrvatske nacije.

Svi su tijekom povijesti bitno rušili sigurnost (izazivali napetosti koje su vodile ratovima ili su pomagali planiranim ratovima).

Jugoslavije, kao alternativa stvaranja nacionalnih država, u želji biti nacionalna država slavenskih naroda, djelom su kompromis (prema vlaškom stanovništvu koje ne bi prihvatilo niti jedni nacionalnu državu izniklu na narodnim kneževinama ili kraljevstvima).

U spletu složenih procesa, faktor nestabilnosti (Vlasi) bio je izložen nasilju, ponajprije srpskom (jer je srpstvo planski posrbljavalo Vlahe). Kriveći Hrvate. Hrvati su samo nespretno propuštali formirati naciju i kasnije, na temelju nacije, nacionalnu državu.

Ugroženost je pripisivana agresivnosti hrvatstva (taj je argument poslužio Srbiji kao argument pri odbijanju optužbe za agresiju u Domovinskom ratu). I odbijanju isplate ratnih šteta.

Podugo hrvatski povjesničari, politolozi i sociolozi ne obavljaju niti osnovna tumačenja bitna za naše postojanje.

O Vlasima, Srbima i Hrvatima


Post je objavljen 17.08.2012. u 12:35 sati.