Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Inverzni graffiti

Znate li što su to "inverzni graffiti" ?

To je način kreiranja kratkotrajnih ili "polutrajnih" zapisa na raznim površinama metodom čišćenja prljavštine. Najtrivijalniji oblik ovog zapisa su natpisi "Operi me!" na prljavim autima wink, međutim takvi zapisi mogu biti i mnogo složeniji i ambiciozniji.

Jedan od prvih umjetnika "Street art" scene koji se služio tom tehnikom je engleski umjetnik Paul Curtis zvani Moose, dok je jedan od prvih velikih projekata ovog tipa bio projekt "Ossario" kojeg je 2006. godine u Sao Paolu osmislio i proveo Alexandre Orion koji je na taj način kreirao zapis veličine više stotina metara.

A kao i sve ostalo, ova metoda je ubrzo otkrivena i kao vrlo pogodan način za besplatnu reklamu iako se takav način reklamiranja u nekim zemljama (npr. Nizozemskoj) također tretira kao nezakonit iako se tom metodom ne ostavlja nikakav trajni trag na upotrijebljenoj površini.

(nešto više o ovoj temi možete pronaći i na Wikipediji, OVDJE)

Toliko za uvod ... pretpostavljam da već znate tko se kod nas, u Zagrebu, služi ovom metodom reklamiranja? Ne znam tko je prvi započeo s time, vjerojatno također oni, no velika većina postojećih "inverznograffitnih reklama" potječe od firme koja stoji iza web stranice Aviokarte.hr, dok je na drugome mjestu web stranica moj-bankar.hr.Na raskršću Slavonske avenije i Ulice Hrvatske bratske zajednmice. Snimio: Vanja


Što vi mislite o tome, kao i o svim drugim oblicima tzv. piratskog oglašavanja?

Iako mi se reklame svojom sveprisutnošću već penju navrh glave (i dobro sam istrenirao svoju moć njihovog neprimjećivanja) sve vrste "piratskog", dakle ilegalnog oglašavanja su mi još razumljive dok se tu radi o prvim koracima, bez obzira radi li se tu o nepoznatom bendu, knjizi prvijencu, novootvorenom nepoznatom dućanu ... dakle, nekome tko tek počinje svoj život i tko sigurno nema sredstava za uobičajenu reklamu. Međutim, kad to rade firme koje posve sigurno obrću veću lovu tad mi to više nije prihvatljivo.

I, naravno, nikako mi nije prihvatljivo kad takve reklame nagrđuju mjesto na kojem se nalaze ili smetaju nekom, bez obzira radi li se tu o kućnoj fasadi, nadstrešnici tramvajske stanice ili pak nečijem tuđem reklamnom panou.


Post je objavljen 17.08.2012. u 11:44 sati.