Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Semaforko

Dragi moji, vrijeme je da se polako počnemo vraćati u radno raspoloženje ... wink
Prvi dio godišnjeg odmora sam potrošio, ostaje još drugi dio - no, to me neće omesti da vam od sada ponovo češće stavljam nove postove, a za dva tjedna se i tako ponovo vraćamo u uhodani ritam, zar ne? wink

A danas ću vam napisati nekoliko riječi o semaforima, pješačkim semaforima ... točnije, onim "ljudićima", likovima na njima. Znate li da su oni u nekim zemljama postali pravi "trademark", pojam za sebe?

U doba prije ujedinjenja Njemačke u njenom istočnom dijelu, DDR-u, na semaforima su carevali prepoznatljivi ljudići sa šeširima, tzv. "Ampelmaennchen". I kad je došlo vrijeme ujedinjenja mnogi istočnjaci su se uplašili da će sa svime ostalim nestati i taj njihov "zaštitni znak". No, on se održao i sad ima čak svoju robnu marku - pogledajte OVDJE!

(a OVDJE pogledajte općeniti tekst sa Wikipedije o tim svugdje prisutnim likovima sa semafora)"Herr Ampelmann". Izvor: Wikipedija


A kako je kod nas?

Nekad davno smo na semaforima imali vrlo stilizirane likove - mislim da se zadnji takav semafor nalazio u Kustošiji prije možda 15-tak godina, a izvan Zagreba sam ga još viđao u velikoj Gorici prije desetak godina. No, s vremenom su ih zamijenili ovi "ljudići" kakve viđamo i danas uziznimku jednog kraćeg razdoblja kad su se na to "tržište" pokušali ugurati točkasti likovi od LED dioda (ako se ne varam, njih su zamijenili radi loše vidljivosti za sunčana vremena).

Zna li netko od vas, ima li u Zagrebu ikoji semafor sa nekim drugim likovima osim ovih? (naravno, postoje i oni sa dodanim biciklistom, no osnovni lik je ovaj isti)


Na raskršću Tratinske i Brozove. Snimio: Vanja


Francuski lik sa semafora, snimljeno u Lyonu. Snimio: Vanja

Post je objavljen 14.08.2012. u 16:58 sati.