Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

BLAGDAN VELE GOSPE - STOMORINA





Blagdan Vele Gospe ili Uznesenja Marijina, spada u pučku pobožnost kada rijeke hodočasnika hrle u svetišta Majke Božje, kako bi je odali svoje posebno vjerničko štovanje.
Kao vjernik, hodočasnik trebam se zapitati: tko je ta djevojka iz Nazareta, Marija imenom koja u dva tisućljeća Crkve svjetli kao uzor kršćanske vjere?

Ona koja je začela po Duhu svetom i koja je rodila Isusa Krista. Njeno uznesenje na nebo, doktrina je koja poučava da je nakon svoje smrti Isusova majka bila podignuta iz mrtvih, bila proslavljena te tjelesno uznesena na nebo. Vjernicima bi ovo trebala biti nada da će i oni, ukoliko prihvate i ovoživotnim primjerom potvrde Božju volju za svoj život, kako bi mogli uz nadu uživati vječnu radost u njenom društvu. Stoga ne čudi da je Blagdan Marijinog uznesenja na nebo ili u puku prihvaćenijeg naziva Velika Gospe, onaj koji u svetišta diljem naše zemlje u velikom broju prihvaća vjernike, čak i one koji tako često ne dolaze pred njenim likom, da sa izrečenom molitvom i upaljenom svijećom potvrde vjeru u njen život.

Prof.dr. Marijan Jurčević ugledni crkveni dogmatičar i otac Isusovac, u povodu Blagdna Velike Gospe i kulta štovanja Djevice Marije, kaže sljedeće: " Osnovna poruka Velike Gospe je da je Marija, i ljudsko i božansko biće. Rađajući Isusa, samim time je njezin put i put za Isusom. Uznesenje Marijino ili kako se to u puku već dugo naziva Velika Gospa, prvi je marijanski blagdan. U mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj, to je i državni blagdan, što će reći da su ljudi taj blagdan oduvijek prihvaćali kao svetkovinu života, bilo da je riječ o Crkvi na zapadu ili onoj na istoku, kako među katolicima tako i kod pravoslavnih. Čak su izvjesni protestanti prihvaćali taj Marijin događaj, koji spada među prve definirane istine o njoj."
Noćas će u Starom Gradu bilo pojedinačno ili u grupama, mladi sa pjesmom uz gitaru, brojni vjernici s cijelog otoka, ali i mnogi turisti, moliti i pjevati pred kipom Majke Božje od Starog grada. Zorom rano u pet sati oglasiti će se radosna zvona kako bi i ostali puk grada Paga pozvala na prvu jutarnju misu.

Na sam Blagdan Vele Gospe ne sumnjam da će vjernička procesija i ove godine biti veličanstvena. Zavjetna procesija održava se od 15. kolovoza 1855. kada se čudotvorni kip Majke Božje od Starog grada donosi u Zbornu crkvu u Pagu, koja je isto posvećena njenom Uznesenju na nebo, pa tako pažani rado govore da je: "Gospe, došla doma." Pred njenim likom će se do Blagdana Male Gospe svakodnevno moliti krunica.





I na samom kraju za spomenuti je, da će ove godine procesija nakon 33. godina uzornog i vjernog štovanja lika Majke Božje, i paške crkvene zajednice, biti bez časne Miljenke Biočić koja je bila onaj prepoznatljiv dio procesije, koja se brinula da sve protekne u najboljem redu. Časnoj sestri Miljenki želim puno zdravlja i da jednako tako revna bude i na novoj službi koja joj je dodjeljena.

Ujedno i naš nadžupnik don. Igor Ikić posljednji puta u toj povjerenoj mu službi, predvoditi će procesiju iz Starog Grada. Don. Igor je ostavio trajan pečat, poglavito u obnovi i održavanju svetišta Majke Božje od Starog grada. Don. Igoru želim svako dobro i Božje providnosti, na novoj službi koju mu je povjerio naš nadbiskup, mons. Želimir Puljić.

Vjerujem da će mnogi pažani, njihovi gosti iz svih krajeva naše Domovine, i mnogobrojni turisti koji borave na našem otoku, kao uvijek pridružiti se toj povorci Marijinih hodočasnika sa krunicom u ruci i pjesmom na usnama, proslaviti najljepši Marijin dan.



Post je objavljen 14.08.2012. u 14:39 sati.