Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Blažena Ingrid Elofsdotter iz Skänninga (Švedska) - djevica, dominikanka, utemeljiteljica samostana


2. rujan

Blažena Ingrid, potječe iz plemićke obitelji Elofsdotter i rođena je polovicom XIII stoljeća u Skänninge u Švedskoj.


Blažena Ingrid Švedska

Duša pobožnih ideala, živjela je od ranog djetinstva u posebnoj milosti. U ranoj mladosti, po običaju onog vremena roditelji su joj ugovorili bogati brak. Iak su zaruke bile bez njezinog pristanka, ponizno je stupila u brak i time izvršila želju roditelja. Unatoč bogastvu koje joj je bilo na dohvat ruke, ona je nastavila živjet život bez svijeta u svijetu. Brinula se o siromašnima i napuštenima bolesnicima, što joj je već za života u narodu donijelo reputaciju svetice.

Nedugo nakon udaje postaje udovicom, te odluči sa starijom sestrom i cijelom pratnjom sluškinja krenuti na hodočašće u Svetu Zemlju. Na tom hodočašću njeno srce se još više otvara Božijoj milosti, te odlučuje položit redovničke zavjete u nekom samostnu. Iz Palestine preko Rim nastavlja putovanje prema svetištu svetog Jakova u Compostelli.

Vraća se u svoju domovinu sa jasnom željom u srcu: posvetit se molitvenom životu i pokori. Dohovno vodstvo joj pruža dominikanac otac Petar iz Dacie. Kao i u većini slučajeva, kad klica duhovnog zvanje započme svoj rast, sile nečastivog se uskovitlaju i svim silama nastoje da onemoguće daljne napredovanje.


Blažena Ingrid ulazi u samostan sa pobožnim djevojkama


Usprkos svim problemima, blažena hodočasnica, uz pomoć duhovnog učitelja dominikanca oca Petra iz Dacie, i velikodušnih dobročinitelja u rodnom gradu gradi samostan svetog Martina iz Tursa po pravilu svetog Dominika. U novosnovani samostan, blažena Ingrid ulazi s lijepim brojem djevojaka da u njemu provede život konteplacije i pokore. Ovo se dogodilo na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 1281. u nazočnosti Kralja i velikog pomagača dominikanca oca Petra iz Dacie.

Blažena Ingrid umire 2. rujna 1282. godine kao priora samostana na glasu svetosti. Mnoga njena proroštva su bila ispunjena, tako da se njen kult proširio na okolne narode.

1414. godine biskup Linkopinga, Canuto Bosson, zatražio je od Svete Stolice dopuštenje za pokretanja procesa kaonizacije. Dopuštenje za otvaranje procesa stiže 1448. i nastavilo se kroz naredne godine.

29.06.1507 uz dopuštenje pape Aleksandra VI , te u nazočnosti kralja, svih biskupa, braće Propovjednika i naroda Božijega, dogodila se svečano prenošenje relikvija blažene Ingrid, iako formalni kanonski proces za proglašavanje svetom nikad nije dovršen.


Mjesto na kojem je nekad bio samostan utemeljen od blažene Ingrid

U vrijeme protestantskih ratova u Švedskoj, njenom tijelu se gubi traga, samostan je uništen i kult je opao. 1540. godine Gustav Vasa je naredio da se ostaci zidova samostana sruše kako bi poslužili kao građevinski materijal za gradnju dvorca u Vadstenu.





Post je objavljen 02.09.2012. u 00:02 sati.