Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

"Ti si ljepota" XIX. Hod Franjevačke mladeži

Od 25. srpnja do 5. kolovoza održao se XIX. Hod Franjevačke mladeži, pod geslom ''Ti si ljepota!'' To hodočašće Frame sastoji se od dva djela: pješačenja kroz Lijepu našu te puta u grad sv. Franje i Klare, Asiz. Cilj je potpuni oprost u crkvi Gospe od anđela, na sam njezin blagdan 2. kolovoza. Taj Hod oblik je susreta za mlade koji su dali obećanje življenja Evanđelja u svjetlu poruke sv. Franje, u svojim mjesnim bratstvima Frame.



Ove godine, Framaši zagrebačkog područja u sklopu prvoga djela Hoda (ili popularnog Marša) pješačili su prostorom naše biskupije – Banovinom. Put je vodio od Dvora, preko Hrvatske Kostajnice, Mečenčana, Prnjavora Čuntićkog i Hrastovice do Petrinje. Prije samoga pješačenja, posjetili smo Zrin, a nakon toga smo imali i predavanje o povijesti toga područja. Niti poduža ruta od Dvora do Kostajnice, niti jako sunce, niti grubi makadam nisu mogli pokvariti predivne trenutke koje smo proveli na Maršu. Tomu pridonosi i pomno isplaniran program za svaki pojedini dan, zbog kojega se stvaraju nova prijateljstva, učvršćuju bratske veze u Frami, podubljuje vlastiti životni poziv i duhovni život. Najljepše od svega jest to što možemo biti apsolutno otvoreni jedni prema drugima i izreći iskreno svoje poteškoće i probleme, jer tada druga braća i sestre ulažu sve svoje snage da pomognu riješiti taj problem.

Una koja nas u korak prati, Banijska mirna praskozorja koja nam žele dobro jutro, ljudi koji nas često u čudu, ali ipak s iskrenim osmjehom pozdravljaju i ispraćaju – sve su to Božje ljepote kojima smo svjedočili na našem putu. Poseban je doživljaj, nakon pokorničkog bogoslužja u predivnom Čuntiću, bilo svjedočenje obiteljima u Hrastovici: U toplo nedjeljno posljepodne poslani smo svjedočiti radost obiteljima u njihovim domovima. Mnoge od nas, unatoč nenadanom posjetu i prekinutom poslijepodnenom odmoru, domaćini su primili u svoje domove kao vlastitu rodbinu i zaista srdačno ugostili. Tih sat, sat i pol koliko smo bili s njima, osluškivali smo njihove živote, poteškoće, radosti i potrebe i prenosili im nadu, svjetlost, radost i ljepotu Božje ljubavi.

U Petrinji smo svečano završili naše pješačenje misom koju je predvodio naš biskup, mons. Vlado Košić, a idućeg dana posjetili smo novoosnovanu župu bl. Ivana Pavla II. u kojoj su nas domaćini ugodno iznenadili obilnom večerom i i zaista srdačnim gostoprimstvom, zbog kojega smo ostali duže vrijeme u druženju s njima.

Nakon Petrinje, autobusima smo se uputili u Asiz, gdje smo posjetili bazilike i grobove sv. Franje i sv. Klare te crkvu Gospe od anđela (Porcijunkulu). U Porcijunkuli smo zadobili potpuni oprost; oprali smo se potpuno od naših grijeha zbog čega su mnogima potekle suze i zbog čega smo imali veliko slavlje (pravu feštu!) zajedno s ostalim hodočasnicima iz drugih zemalja. Posjetili smo još neka značajnija franjevačka mjesta, među kojima valja istaknuti Greccio, mjesto prvih živih jaslica gdje smo proslavili Božić (da, Božić, iako je sredina ljeta) i La Vernu – mjesto gdje je sv. Franjo dobio svete rane – gdje smo se, kao što je Franjo često činio na tom mjestu, povukli nakratko u osamu na molitvu i razmatranje.

Kako na prostoru Sisačke biskupije djeluju dva mjesna bratstva Frame – Kloštar Ivanić i Sisak – tako su i mladi naše biskupije sudjelovali na ovome Hodu, koji nas je obogatio i osnažio za daljni hod u Svjetlosti da bismo bili svjedoci Ljepote u svojoj svakodnevici u koju smo se nakon Marša vratili.

Autor: Ivan Glavinić, Frama Sisak
Izvor: Web portal Sisačke biskupije.

Post je objavljen 08.08.2012. u 11:05 sati.