Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kad idioti pišu zakone...

Nedavno je jedan kolega fotograf imao problema u vezi fotografiranja prilikom posjete špilji Veternici.

Malo kopanja po aktualnim zakonima otkrilo je da se "caka" prema kojoj je tamo zabranjeno snimanje nalazi u zakonu o zaštiti prirode. Tamo doslovno u jednom članku piše da je snimanje i fotografiranje u speleološkim objektima zabranjeno bez posebne dozvole Ministarstva (vjerojatno ministarstva zaštite okoliša).

No trebalo bi se svakako zapitati kakvih se ludih gljiva najeo zakonodavac prilikom pisanja dotičnog zakona. Naime, prvenstveno zato što je kazna za fotografiranje u speleološkom objektu (bez "papira" od ministarstva) - 7.000 do 30.000kn!!! Drugim rječima, propisana je veća kazna za "ugrožavanje špilje pogledom" od npr. onih za prebrzu vožnju i ugrožavanje života, ili za prekršaje iz zakona o oružju! Ne za oštećivanje ili vandalizam, već za obično fotografiranje! I to samo zbog nekakvog komada papira, i očite patološke potrebe da se ljude kažnjava kada god je to moguće.

S jedne strane je razumljivo da blicanje i dodatna rasvjeta mogu uznemiriti životinjske vrste koje obitavaju u dotičnim speleološkim objektima (kao što su npr. šišmiši), te bi zabrana "blicanja" u spiljama imala smisla. No s druge strane, kako snimanje (bez blica) samo po sebi ne čini nikakvu štetu snimanom objektu, treba se zapitati zbog čega je nametnuta apsolutna zabrana?

Vjerojatno bi, po toj logici stvari, svatko tko se odluči posjetiti Veternicu ili neku drugu sličnu spilju (koja je uređena za posjete) prvo morao, da bi mu bilo dopušteno okinuti par slika za uspomenu, pisati službene dopise ministarstvu u kojima traži dozvolu za snimanje, te nekoliko dana čekati odgovor radi posjete od najviše par sati...

....Ili se pak sve ovo odnosi smo na one sa SLR fotoaparatima?

Post je objavljen 08.08.2012. u 00:07 sati.