Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Nagoya-basho, završni dan



Dobro došli u završni dan Nagoya-basho 2012! Vrlo uzbudljivim se pokazao ovaj turnir, pruživši iznenađenja među svim rasponima boraca i razinama kvalitete. Vrijeme promijene se osjeća u svijetu suma i cijeli niz mladih boraca koji bi ubrzo mogli doći u prvi plan ostvarili su zapažene nastupe - komusubi Myogiryu, m13 Masunoyama, m1 Takayasu, m15 Chiyotairyu, pa možda i m8 Kaisei i m2 Aoiyama. Još uzbudljivijom se pokazala trka za pobjednika - čak su dva borca ušla u završni dan sa svim pobjedama: ozeki Harumafuji je ponovno blistao svim bojama tehničke superiornosti, dok se yokozuna Hakuho nakon preboljenih ozljeda vratio svojoj apsolutnoj autoritativnosti.

Moglo bi se pomisliti kako se susret dvojice boraca u završnoj borbi sa svim pobjedama dešava barem jednom godišnje, međutim situacija je sasvim suprotna: 1983. godine se zbila posljednja takova situacija. Legendarni sa najviše pobjeda ikada yokozuna Chiyonofuji (31) sa jedne strane i upravo po prvi put sa yokozuna naslovom Takanosato sa neposredno osvojena dva druga mjesta i pobjedom na posljenjem turniru i najvažnije - prvim ogledom njih dvojice kao yokozunama. U kratko vremena su druga dvojica yokozuna ispala iz igre - yokozuna Wakanohana je otišao u mirovinu i još jedan legendarni yokozuna Kitanoumi je izostao zbog ozljede, a svijetom suma se osjećala promjena, dolazak novog. Uzbuđenje koje je ova borba donijela očituje se i u činjenici kako je navedena borba i danas dostupna na internetu:






Nagoya-basho, završni dan


Ikioi je došao do sedme pobjede koja bi ga mogla zadržati u Makuuchi diviziji. Bivši ozeki Miyabiyama ostvario je osam pobjeda kao i njegov današnji suparnik Chiyotairyu - za obojicu se očekuje blagi rast u kategoriji. Kaisei je došao i do jedanaeste pobjede i to po prvi put nad Takanoyamom koji će se sa samo pet pobjeda teško zadržati u najjačoj diviziji. Mnogo Yoshikazeove krvi nije mu donijelo toliko željenu osmu pobjedu, a Toyohibiki je sa obje ruke na pojasu ubrzo izgurao Gagamarua van, koji će se sa deset pobjeda vratiti među jače maegashire. Masunoyama je zato uspio doći do 11. pobjede i zasigurno najbolji rezultat do sada.

Dugogodišnji sekiwake Wakanosato je došao do osme pobjede, ali ne i više od toga. Tochinoshin je Daidu uskratio 11. pobjedu i zacijelo izborio napredovanje do maegashire 1 ili 2 ili čak komusubi kategorije. Shohozan je u zadnjoj borbi ostvario kachi-koshi i time gurnuo Takarafujia prema dnu maegashira. Sadanofuji je uhvatio posljednju pobjedu, no i sa njom vjerojatno ga čeka odlazak u juryo diviziju, dok se Wakakoyu nije uspio oduprijeti izazovima viših maegashira, baš kao i Okinoumi, dok će Tochinowaka zasigurno potonuti u juryo. Aoyiama je došao do osme pobjede i ostaje na vrhu maegashira, jer bila je tu i pobjeda nad ozekijem Kotoshogiku, kao i obojicom komusubija, a Aminishki je ugrabio šestu pobjedu koja će ublažiti njegov pad približno do m7. Pobjenik prošlog prvenstva Kyokutenho je došao i do druge pobjede, dok Hochiyamu slijedi temeljito vraćanje u juryo. Toyonoshima peta pobjeda bi mogla činiti razliku, dok je u najboljem derbiju sredine u obostranoj borbi za kachi-koshi komusubi Myogiryu izbjegao izmicanje Takekazea i izbacio ga u gledalište.



Ozeki Baruto je ovaj put otvorio borbe na vrhu. Baruto je izuzetno dobro krenuo i uzeo sedam prvih pobjeda, da bi u sljedećih sedam došao tek do jedne. U europskom derbiju ovaj put nije dao šanse rusu Aranu, brže krenuo i pomalo atipičnim izgurivanjem došao do devete pobjede, time spasio pomalo razočaravajući turnir u kojem je od konkurenata pobijedio samo Kakuryua.

Slijedeći su se ogledali Kakuryu i Kotoshogiku. Kakuryu je bio uspješniji u prethodne dvije godine, no Kotoshogikova je ova 2012 sa četiri od pet pobjeda. Izjednačeni start je poveo do borbe za bolji stisak, jer je odmah Kotoshogiku pokušao dići Kakuryua i tako ga izbaciti iz ravnoteže, no ovaj se izborio za bolji položaj ruke i bolji stisak, jednom je rukom došao do pojasa, te je bacio japanca na tlo. Kakuryua su iz igre izbacili rani porazi od oba komusubija, pa je sa pobjedama nad dva konkurenta opravdao turnir. Kotoshogiku će biti zadovoljan sa deset pobjeda, iako je nadjačao samo Baruta - ozljeda je čini se sanirana i njegov moćni stisak sve više se vraća.



Kisenasato i Kotooshu. Malo je trenutno u svijetu suma zanimljivijih rivalstava - obojica su postali profesionalci 2002, zajedno se probijali kroz niže kategorije, zajedno došli do makuuchi divizije, no tada se tri godine stariji bugarin izdvojio i otišao prema vrhu. Godinu dana kasnije se desio Aki 2005. kada je došao red da maegashira 16 Kisenasato zabljesne sa 12 pobjeda od kojih je najznačajnija bila nad starim poznanikom sekiwakijem iz bugarske. Slijedeća tri puta je japanac pobijedio, da bi uslijedile 4 godine potpune dominacije bugarina i samo tri poraza. Zadnje dvije godine su se stvari okrenule na japančevu stranu - Kisenasato se izdigao u ovom periodu i ozbiljan je kandidat za naslov yokozune.

Ovaj put je Kotooshu krenuo brže i niže i spriječio japanca da dođe do pojasa, ali ne zadugo: japanac odmah kreće u juriš, no Kotooshu ga pokušava prebaciti i Kisenasato gubi kontrolu nad pojasom, a Kotooshu ga grabi sa obje ruke, ne ispušta ga i dolazi do pobjede! Nakom netom pretrpljene povrede ova pobjeda će mnogo značiti bugarinu kao i pozitivnih devet na turniru. Kisenasatove aspiracije kao glavnog japanskog kandidata za naslov yokozune neće biti zadovoljne sa deset. Pogledajte gore navedenu i desetljeće staru borbu:



Petnaest dana, tisuće borbi, 29 godina od slične situacije, sve se to susrelo u posljednjoj borbi Nagoya-basho 2012. Često zadnji susret zna odlučivati sve, no prava je rijetkost kada do te odluke dolaze borci neokaljani i bez poraza. Dvije godine je vladala potpuna dominacija Yokozune, no u zadnjih sedam susreta Hakuho je sakupio tek tri pobjede, zbog čega je prošlogodišnju Nagoyu uzeo Haramafuji! Može li se ovo ponoviti, zasigurno su si svi postavljali ovo pitanje, a što bi Harumafujija sa već tri osvojena turnira definitivno postavilo na prvo mjesto među kandidatima za najveći naslov yokozune.

Uvod u borbu je prošao bez prevelikih napetosti i odmjeravanja, a borci su podjednako izjurili iz početne pozicije. Harumafuji tada uspjeva skrenuti yokozunove ruke i bolje hvata pojas i u boljoj je poziciji, no Hakuho se u borbi ruku uspijeva izboriti za bolju poziciju i čvršći stisak. Slijedi napad yokozune, no ozeki je upravo to i čekao i uspostavivši rotaciju - kao i u nekoliko prethodnih kola - izbacuje pobjednika 22 dosadašnja turnira i lagano ga dostavlja van borilišta i dohya! Harumafuji uzima i petnaestu pobjedu i svoj treći naslov!



Uzbuđenja Nagoya-basho su za nama, uzbuđenja Aki-basho nam predstoje već u rujnu!

Ama! Ama! Ama!



Post je objavljen 06.08.2012. u 19:59 sati.