Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/3010

Marketing

o stvarima kojima ne pada cijena
sve prije ili kasnije dođe na sniženje, a ako je sniženje onakvo kakvo bi trebalo biti stvar koja je prije koštala 100 nečega možete dobiti za 30. ili 20 ako ste baš dobre sreće.
no svako malo se pojavi nešto što ide samo po punoj cijeni. nešto čemu ne pada vrijednost i što treba "uhvatiti" čim ga vidiš jer će nestati brzinom munje. nešto čemu cijena neće nikada pasti, nego može samo još narasti.
i kad bi čovjek išao nabrojiti takve stvari (probajte to i sami!)  popis bi bio posve kratak. jer većini prije ili kasnije padne cijena. spuste si je sami.

kako izbjeći tu vlastoručno izazvanu devalvaciju?
teoretski, doći u taj elitni klub cijena koje ne padaju je lako : napraviš kalkulaciju, kažeš to košta toliko i toliko, staviš bijelu etiketu i nikada je ne zamijeniš žutom i natpisom "sale".
u praksi, svatko tko je navedenu radnju napravio, zna da to nije situacija bez izazova. izazivaju te zahtjevi tržišta, društva, recesije, situacije u užoj i široj, vanjskoj i unutrašnjoj zajednici. svi traže isto - snizi, pojeftini, podaj se pod jeftino!
i gotovo sve pojeftinjuje.

osim onoga što se ljubazno na te zahtjeve ogluši, kao da su mu upućeni na nekom njima nerazumljivom jeziku, pa nedevalvirano nastavlja po svom, za svoje traži samo jednu punu i kompletnu cijenu. pa tko želi, nek uzme ili ostavi!
i bez obzira na nedostatak sniženja, te stvari idu i tražene su jednako kao i one kojima se vrijednost nekoliko puta godišnje prošeće od 100 do 20 nečega.

iole pametniji korisnik će se, plativši sniženju sklonu stvar po punoj cijeni, u trenutku kad joj padne vrijednost osjećati kao da su mu netom nataknuli magareće uši - dok će, odabravši stvar horizontalne cijenovne linije imati osjećaj da je uložio u kvalitetu, ne samo te stvari nego i samog sebe.

a to nije samo pitanje kvalitete.
nego je pitanje unutarnjeg osjećaja vrijednosti i izražavanja stava o tome, djelom riječju i bijelom etiketom.


Evo i primjera :

jedna stvar koja nije nikad na sniženju, havaianas japanke. sve čekam da im cijena padne, a ona nikako neće.


btw, onaj tko je do fotke mislio da ovo nije post samo o stvarima u dućanu je u pravu.


Post je objavljen 31.07.2012. u 20:50 sati.