Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Vršidba žita u Staroj Subockoj

 http://novska.hr/UserFiles/Image/gallery/1024x3000/vrsidba001-1-jpg.jpg">


Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“ iz Stare Subocke organizator je tradicionalne,treće po redu vršidbe žita koja je 15.srpnja održana u Staroj Subockoj i kao sadržaj pod pokroviteljstvom Grada Novske obogatila ovogodišnji program „Ljeto u Novskoj“.Izuzetno je bio veliki interes mještana Subocke susjednih naselja kao i zaljubljenika u stare strojeve koji su uživali u cjelodnevnoj manifestaciji prezentaciji vršidbe žita,slavonskim nošnjama i običajima, pjesmi i plesu.


Odltimer Klub „Lanz- Buldog“ okuplja zaljubljenike u stare strojeve , a u protekle dvije godine koliko djeluju sudjelovali su na brojnim izložbama, promotivnim vožnjama,Danima kulture u Krapju, Lukovu u Novskoj, i zložbama konja i Rally traktora u Garešnici. Autor knjige „Stara i Nova Subocka „Ivan Gračaković u svojoj pozdravnoj riječi govorio je o lokaciji na kojoj se manifestacija održava gledajući s povijesne strane, a to je mjesto između riječice Subocka, crkve pohoda blažene Djevice Marije iza mjesnog doma, gdje su nekad stari Suboćani održavali veliki sajam, mjestu gdje je osnovan i DVD Stara Subocka 1932.godine,a u neposrednoj blizini je škola i raskrižje puteva. Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir čestitala je mještanima Subocke i svim mještanima okolnih naselja što za mjesto svog života izabrali ruralni kraj.


U ime organizatora manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Novske Marin Piletić koji je podsjetio kako je prije tjedan dana na imanju Ožoga prezentiran stari običaj vršidbe žita ručno i ovaj pomoću strojeva,koji su ne tako davno još bili uobičajeni na ovim prostorima. Zahvalio je svim udrugama žena, vatrogascima i Oldtimer Klubu“ Lanz -Buldog“ na organizaciji te riječima „Slavonijo dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje“,otvorio manifestaciju vršidbe žita u Staroj Subockoj.


 


NOVSKA



Post je objavljen 18.07.2012. u 10:17 sati.