Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

N E E M

N E E M



Stoljećima je drvo Nim bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije. Tradicionalno korišteno u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik u borbi
protiv virusa i bakterija
, također je preporučeno za urinarne tegobe, proljev, vrućicu, kožne bolesti, opekline i upalna oboljenja. Radi svog širokog spektra primjene običava ga se nazivatiprijateljem i zaštitnikom indijskog seljaka”.

Današnja moderna istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta. Tako
je nim sve češće ključni sastojak u modernoj kozmetici i lijekovima.



Zašto je nim tako čudesan?



Moderna istraživanja otkrila su da nim sadrži
alkaloide i liminoide sa mnoštvom medicinskih svojstava. Primjerice, jedan od
liminoida (azadirachitin) pokazao se uspješnim u 95% slučajeva kada se koristi
kao pesticid ili insekticid.



Drugi liminoid koji se nalazi u lišću nima (gedunin) koristi se u tropskim
krajevima protiv malarije. Primjenjuje se u obliku čaja ili biljnog pripravka.
Dva druga alkaloida (nimbin i nimbidin) imaju antivirusna i antigljivična svojstva.



Iako se u tradicionalnim ajurvedskim receptima 
koriste svi dijelovi drveta, tri su dijela od posebnog značaja – kora,
lišće i ulje.



Vjerojatno najčešća
primjena kore nima je za čišćenje zubi. Tradicionalni način je otkinuti
grančicu drveta i žvakati je.
Trpka svojstva kore koristila su se protiv krvarenja desni,
karijesa i lošeg zadaha mnogo prije pronalaska zubne paste.



Magično lišće nima



Lišće nima poznato je u ajurvedskim tekstovima zbog
posjedovanja gotovo magi
čnog učinka na kožu. Ono djeluje i kao antigljivični, antiseptični i
protuupalni agens. Učinkovito je  kod
tretiranja ekcema, lišajeva i akni. Tradicionalne metode uključuju mrvljenje
listova u pastu i nanošenje izravno na rane, čireve ili kožna oboljenja.



Veoma je cijenjeno
zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Čak i danas u Indiji
ljudi posipaju svježe lišće nima oko postelje pacijenata s groznicom ili
gripom, te vješaju kiticu lišća ispred vrata. Zrak koji dolazi u dodir s
nimovim lišćem biva pročišćen od virusa i bakterija, i pomaže dezinficirati
sobu te spriječiti širenje zaraze



Njegov
okus je gorak, djeluje na organizam tako da ga hladi iznutra. Zato se za
ljetnih mjeseci preporučuje prah nimova lišća dodati u vodu. Također, nim
otklanja i nečistoće u krvi, smanjuje pita i kapha došu. Odlično detoksificira
organizam. Smanjuje bolove kod artritisa, bolova u mišićima, paralize i
reumatizma. Čisti jetru, smanjuje žeđ i umiruje osjet povraćanja.



 



Nim
možete koristiti umjesto sapuna – prah pomiješajte sa vodom, namažite na tijelo
i ostavite da djeluje par minuta, zatim se istuširajte. Osjetiti ćete svježinu,
a koža će biti prekrasna. Možete ga i koristiti za pranje zubiju tako da prahom
natrljate zubno meso i zube, ostavite da djeluje 5 minuta i zatim isperete
mlakom vodom.
color:#820D1A">



Svakodnevno
korištenje praha nima preporučuje se zbog jačanja imuniteta, te kao prevencija
dijabetesa. Četvrtinu žličice nima stavite u čašu tople vode. Možete dodati i
malo meda i limunov sok i najbolje je piti 3 puta dnevno. Da bi primijetili
rezultate trebate kontinuirano piti barem mjesec dana.



 



Neem se tradicionalno
koristi za liječenje infekcija, dijabetesa, pretilosti, tjeskobe i boli. Na
glasu je kao sredstvo za zaštitu jetre od toksičnog djelovanja lijekova ili
virusa.



Ekstrakti neema
obuzdavaju bakterijske, gljivične i parazitske infekcije. Otkriveno je i
znanstvenim istraživanjima potvrđeno da neem može obuzdati širenje streptokoka
na površini zuba, odnosno sredstvo za prevenciju karijesa.



Pasta od neema i
kurkume nanesena na vlasište vrlo je djelotvorna u liječenju svraba. Dokazano
je da posjeduje protuupalno djelovanje, suzbija tjeskobe i znatno ublažava bol.



Također snižava i
razinu šećera u krvi.



ĐUMBIR



 



U ajurvedi je poznat
kao univerzalan lijek. Poznat po svom zagrijavanju koristi se najviše za
raspirivanje probavne vatre.



Pri oralnom uzimanju
potiče oslobađanje enzima u slinu i ubrzava pražnjenje želuca. Zbog toga se
koristi kao sredstvo protiv povraćanja. Koristi se i za ublažavanje mučnine u
trudnoći. Smanjuje i količinu kolesterola u krvi.



Za detosifikaciju se
pije 3-4 šalice čaja dnevno. Može se koristiti i biljni aperitiv od jednake
količine đumbira, limunova soka i meda. Žličica tog aperitiva prije jela potiče
probavu.



Sok đumbira se može
dodati u bazno ulje za tretiranje reumatskih bolova – na bolno mjesto se utrlja
kružnim pokretima. U slučaju bolnih mišića, lezite u kadu u koju ste dodali par
žličica đumbira u prahu.



Ako imate glavobolju
u području čeonog režnja, pastu od đumbirova praha nanesite i ostavite da
djeluje. Ako osjetite da podliježete prehladi žvačite đumbirov korijen da vam
proćisti dišne puteve.



 



U esensko i zimsko
vrijeme možete piti tijekom dana čaj od đumbira – na pola litre vruće vode
stavite žličicu praha od đumbira ili 2 cm naribanog korijena.



 



KURKUMA



 



Poznata
je od davnina kao sredstvo koje iscjeljuje kožu i daje joj sjaj. Umiruje
probavni sustav i zaštitno djeluje na jetru. Tradicionalno se koristi i za
liječenje artritisa – ublažava bol i ukočenost. Važno je sredstvo za čišćenje i
detoksifikaciju. Kao začin jelima se može koristiti bez ograničenja.  



U
slučaju prehlade, groznice ili gripe, kurkumu možete uzimati s medom. U obliku
paste ju možete stavljati direktno na iritiranu kožu – protiv akni i prištića.
Dobro djeluje i kod opekotina.



Kada
vas peče grlo – u pomiješajte kurkumu sa žličicom meda i polako cuclajte da vam
obloži grlo. 



Post je objavljen 29.07.2012. u 22:28 sati.