Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pokušaji prevare

Pokušaji prevare putem interneta su vrlo česti. Neki su zapravo benigni, kada se radi o lancima sreće tipa "šalji dalje (ili će ti se nešto gadno dogoditi/pa će neko siroto dijete dobit novce od nekog bogataša)". Uglavnom, Basmati Kasaar daje jako dobro objašnjenje kakvih sve vrsta lančanih pisama ima...

Međutim, postoje i druge vrste e-mail poruka koje su izuzetno opasne. Naime, radi se o prevarama kojima se od naivnih ljudi nastoje dobiti podaci pomoću kojih bi prevaranti, koji su poslali mail, ako dobiju dotične podatke od naivnih primatelja, mogli ostvariti značajnu novčanu dobit na način da doslovno isprazne račun naivne žrtve.

Jedan oblik takve prevare, koji u zadnje vrijeme često stiže na mail, jest ponuda od strane nekog Nigerijca koji nudi otkup opreme, i traži podatke o bankovnom računu.

Nekoliko kolega koji su oglasili da prodaju foto opremu je dobilo mail slijedećeg sadržaja:


Hvala vam što ste tu informaciju, ja cu vam ponuditi 200* eura za stavke, ukljucujuci cijenu dostave na svoje odredište ili kroz TNT, UPS ili Hrvatske pošte. Ako se slažete s mojim ponude jednostavno pošaljite mi podatke o bankovnom racunu, tako da ja mogu proslijediti na moj banke za prijenos placanja bez odgode, a nakon što primim bankovni `s potvrdom o placanju cete ici i poslati stavku u pomorskom adresu .

Ovdje je shipping adresa:
IME: BOBBY ABORISADE
ADRESA: 9 JOHN STR, DUGBE.
GRAD: Ibadan
DRŽAVA: Oyo
DRŽAVA: NIGERIA
Poštanski broj: 23402
Moja banka zahtijeva sljedece informacije jer je medunarodna placanja prijenos:
Vlasnika racuna `s NAZIV:
Naziv banke:
IBAN:
Vlasnika racuna `s EMAIL & TELEFON BROJ:

(* iznos navodno zna varirati)

UPOZORENJE:
Ako vam kojim slučajem dođe mail ovakvog ili sličnog sadržaja, ignorirajte ga, obrišite i NI POD KOJU CIJENU NE ŠALJITE PODATKE KOJI SE TRAŽE!!!


Post je objavljen 28.07.2012. u 17:58 sati.