Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alenzoric

Marketing

Drž' se, pravo stoj, ničeg se ne boj


Zatvorenik se, nakon višegodišnje kazne, nađe na slobodi. Bauljajući gradom, ostaje zatečen otuđenjem našeg doba.
Obilazi kultna mjesta svoje mladosti (Kulušić, kino Kustušija), koja su u međuvremenu zatvorena.
Svaki pokušaj komunikacije s ljudima završava katastrofom, osim susreta s veselom grupom uličnih svirača koje tumače članovi Batide.
Razočaran u ljude i moderni život, odlučuje se na bijeg iz slobode nazad u zatvor. (opis pjesme "Drž se", benda Batida, prenesen sa menart.hr)

Pjesma je inspirirana lošim psihofizičkim stanjem jednog prijatelja benda a imala je konkretni efekt jer mu je pomogla da se osovi na noge i krene naprijed.


Predobra pjesma i videouma lom i tijela slom
duša nije dom, duša nije dom
još korak dva do povratka
sviće nova nada
za tobom je sad tuga sva
sviće nova nada, sviće nova nada

drž` se
pravo stoj
ničeg se ne boj, ne boj, ne boj


Zainteresirala me tema ove pjesme. Čovjek izlazi iz zatvora, ali kad vidi što ga vani, na "slobodi" čeka, poželi se vratiti natrag.

Teško se u današnje vrijeme, u današnjem društvu, može pronaći slobodnog čovjeka. Kada bi netko, iz nekog zamišljenog, slobodnog, zdravog društva imao priliku pogledati kako kod nas stvari funkcioniraju, najprije bi teško povjerovao da je sve to istina, a zatim bi ostao u šoku od nevjerice i zbunjenosti.

Može se pronaći određena sloboda i u ovom društvu u kojem živimo, ali neophodno je odmaknuti se od sustava u nekoj mjeri. Biti jednom nogom u njemu, jednom izvan. Komunicirati i živjeti sa sustavom, ali na svoj način.

Psihološka, unutarnja sloboda nije dovoljna. Neophodna je, ali ne i dovoljna. Cijeli život treba preispitati i preusmjeriti.


Post je objavljen 27.07.2012. u 06:46 sati.