Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alanonsplit

Marketing

OSMI KORAK


«Sastavili smo listu svih osoba kojima smo načinili nepravdu i odlučili za sve im se ispričati»



Ponekad nam je bilo teško shvatiti kako je naše ponašanje nekoga moglo povri-
jediti, koje skrivene namjere su nas na to navele, ili čak, zbog čega bismo mi to
sve trebali popraviti.

Morali smo učiniti nešto naročito. Naime, uzeti olovku u ruke i napisati imena određenih osoba.

Kad smo tu vježbu shvatili ozbiljno i iskreno je proveli u djelo možda nam je to pričinilo bol, ali rezultat je bio vrijedan truda. Cijena je bila čista savjest i bolje razumijevanje za same sebe. Rad na tom Koraku nam je pomogao osloboditi se krivnje. Iako je krivnja vjerojatno bila skrivena duboko u našoj podsvijesti, Osmi korak nas je ohrabrio izvući je na svjetlo dana. Kasnije smo putem tog Koraka mogli činiti sve da se oslobodimo briga koje smo svojim ponašanjem u prošlosti sebi bili natovarili. Kad smo u tom Koraku odbacili svoj strah i dali sve ono najbolje od sebe, tek tad smo se počeli ugodnije osjećati u vlastitoj koži.

Morali smo se upitati: Na koji smo to način nekoga povrijedili? Zbog čega smo to učinili? Kakve su bile posljedice? Jesmo li time načinili trajne štete? Ima li pojedinačnih slučajeva u kojima smo bili nekorektni, podli, podmukli, sebični ili uvredljivi? Nije li također moguće da smo bacili težište na nešto što drugima uopće nije smetalo?

Jedan jedini odgovor na to bio je dovoljan. Kad smo imali osjećaj krivnje zbog ranijeg ponašanja, dopunili bismo listu s imenima osoba koje smo povrijedili. To nam je pomoglo da se podsjetimo na smisao Osmog koraka; oslobađanje od bolnih i neugodnih sjećanja koje je ta krivnja proizvela. To je moglo uspjeti samo ako smo bili voljni sve to popraviti na bilo koji način.

Možda smo pokušali pravdati svoja djela tako što smo mislili: « Ali, ja sam se tako ponašao samo zato što se ona tako ponašala» ili « Želio sam mu samo po- moći da postane «suh». Kako sam mogao slutiti da će se sve tako završiti?» Mi nismo smjeli bježati u pravdanja jer Osmi korak tada ne bi mogao ispravno djelovati.

Možda smo sebi umišljali da poneko ponašanje potječe od vlastitih loših karak- ternih mana, ali to ipak nije bilo uvijek tako. Ljudi koji posjeduju mnogo dobrote, ljubavi, sposobnosti i tolerancije, mogu mnogo toga pokvariti......


Post je objavljen 01.04.2012. u 17:47 sati.