Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

iPhone SLR perverzije?

Od svoje prve pojave na tržištu, iPhone je svojevrsna senzacija - naprava koja praktički predstavlja minijatrurno laptop računalo sa ugrađenim telefonom. Danas mu je popularnost tolika da čak kruži vic* o tome da od 100 ljudi koji ga imaju, njih 2 ima iPhone jer im trebaju njegove funkcije, 2 ga imaju jer im se sviđa dizajn, a ostalih 96 ga imaju samo zato da bi drugi vidjeli kako oni imaju iPhone.

Šalu na stranu, danas za iPhone postoji cijelo mnoštvo aplikacija, što komercijalnih, što besplatnih i to svih mogućih vrsta, od igrica, web preglednika, newsreadera, GPS navigacija i sličnog... Između ostalog, postoje i brojne aplikacije za obradu i dijeljenje slika, a što je normalno s obzirom da ovaj ima ugrađenu kameru, sa prilično dobrom kvalitetom slike za jedan "mobitel".

No osim po pitanju softvera, za iPhone postoji i čitav niz hardverskih dodataka od kojih neki doista djeluju pomalo perverzno. Jedan od takvih hardverskih dodataka je onaj pomoću kojega se iPhone pretvara u "SLR" aparat sa izmjenjivim objektivima.

The iPhone SLR Mount

S jedne strane, sasvim je upitna isplativost ulaganja u takav "sustav" za nekoga tko već nema SLR aparat i za njega pripadajuće objektive. Naime za nekakvo neformalno snimanje, ugrađena leća je sasvim dovoljna. A s obzirom da su cijene SLR objektiva poprilične, a za ozbiljnije bavljenje fotografijom se ipak, po pitanju kvalitete i kontrole parametara slike (ekspozicije) više isplati nabaviti pravi SLR fotoaparat.

No s druge strane, nekome tko već ima SLR fotoaparat i svu silu objektiva, ovakva stvar može u određenim situacijama eventualno poslužiti kao svojevrsni "back up" - u slučaju da glavni aparat crkne, pomoću ovoga se može upogoniti iPhone da za silu glumi rezervni fotoaparat.

------------------
* u svakom vicu ima pola istine!


Post je objavljen 24.07.2012. u 23:07 sati.