Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Globalno zatopljavanje i buduće ledeno doba

Prenosim sa bloga "Ekološka ekonomija".

Zatopljenje, koje je započelo prije 19.000 godina, dovelo je do povećanje koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi, što povratno utječe na jače zatopljenje. U znanstvenom časopisu "Climate of the Past" objavljen je članak Rise in Temperatures and CO2 Follow Each Other Closely in Climate Change. Po najnovijim istraživanjima, taj je proces tekoa brže nego što se ranije pretpostavljalo. Donosimo prijevod dva posljednja pasusa članka, koji ukazuju na opći kontekst i značaj ovih istraživanja, te odnos prema aktualnom globalnom zatopljavanju kojeg izaziva čovjek.


Globalna temperatura mijenja se prirodno zbog promjena u primljenom sunčevom zračenju, uzrokovanih varijacima u orbiti Zemlje oko Sunca te nagibu i orijentaciji Zemljine osi. To se naziva Milankovićevi ciklusi i događa se u periodima od oko 100.000, 42.000 i 22.000 godina. Ti ciklusi uzrukuju da se Zemljina klima mijenja između dugačkih ledenih doba od oko 100.000 godina i toplih međuledenih perioda, obično oko 10 do 15.000 godina. Prirodno zatopljenje klime bilo je intenzivirano povećanjem količine ugljičnog dioksida u atmosferi.

"Ono što danas opažamo u atmosferi jest da čovječanstvo uzrukuje da je udio CO2 u atmosferi porastao u posljednjih 150 godina onoliko koliko je porastao u 8.000 godina u prelazu od posljednjeg ledenog doba do današnjeg međuledenog perioda i da to može poremetiti ravnotežu klime na Zemlji", objašnjava Sune Olander Rasmussen, te dodaje: "Zato je još važnije da dobro razumijemo procese koji su uzrokovali klimatske promjene u prošlosti, jer oni mogu djelovati pojačavajući antropogene promjene koje vidimo danas."

O Milankovićevim ciklusima uvelike je na televiziji prije dvije godine, kad je zima bila hladnija, pričao jedan fizičar, akademik, govoreći da nas čeka novo ledeno doba i da su teorije o globalnom zagrijavanju netočne. Potpuno je zanemario da se radi o posve različitim uzrocima i stoput većoj brzini promjene.

Post je objavljen 24.07.2012. u 17:21 sati.