Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/energija-sunca

Marketing

Gornji horizonti

Nakon dugog valjanja preko brda, projekt Gornji horizonti ulazi u drugu fazu. Taj na prvi pogled hvale vrijedan zajednički projekt Republike Hrvatske i Republike Srpske o izgradnji hidroelektrane "Dubrovnik2" ima i pozadinu koja je ostala prešućena, a koja bi mogla biti kobna za neretvansku dolinu i dovesti do ekocida. Radi se o tome da planiranoj hidroelektrani nedostaje ono najbitnije, a to je voda. No idejni tvorci projekta su se dosjetili. Kako im hidropotencijal slijeva Trebišnjice nije dostatan, jednostavno su odlučili uzeti koliko im treba iz slijeva Neretve. Tako je već realizirana prva faza projekta, izgradnja tunelsko-kanalskih kompleksa kojima će se u novosagrađene akumulacije transportirati vode manjih rijeka što se prirodno ulijevaju u Neretvu. Do sada su izgrađene 4 hidroelektrane, a  rijeka gubi oko cca. 4 milijarde kubika vode godišnje. S drugom fazom zagrabit će se još oko cc. 2 milijarde.

Niti jedan ozbiljan i dobronamjeran znanstvenik i inženjer ne može poreći da je izravna posljedica već danas smanjenje hidropotencijala Neretve i prodor slane vode u njezino korito. Rijeka je već sada ljeti na biološkom minimumu, korita Bune i Bregave su suha, izvorima se smanjuje izdašnost i oni presušuju, javljaju se problemi s vodoopskrbom, a u doglednoj budućnosti su ugrožene poljoprivredna proizvodnja u cijeloj neretvanskoj dolini i uzgoj školjkaša u Malostonskom zaljevu.

Naravno, prvi potpredsjednik hrvatske vlade Radimir Čačić je ocijenio "Dubrovnik 2" kao jedan od najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobijenog, te je mišljenja da neće biti ni prepreke kada je u pitanju ekološki segment ovog projekta, što samo pokazuje njegov stručni i ljudski profil.

Zato je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine podsjetio kako je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, osporio to pravo vlastima Republike Srpske i upozorio kako je to pitanje isključivo u nadležnosti države BiH. Pritom se pozvao i na činjenicu da je BiH 2010. godine ratificirala Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, gdje se eksplicitno navode aktivnosti na odvođenju podzemnih voda u slučajevima kada njihov godišnji volumen prelazi 10 milijuna kubnih metara, te istaknuo da je stručna javnost već argumentirano upozorila na potencijalne opasnosti koje prijete poljoprivrednom području i kompletnom ekosustavu rijeke Neretve i šireg područja neretvanske doline,dođe li do provedbe ovog projekta.



Literatura:
- www.index.hr/vijesti/clanak/quotdok-je-bio-na-vlasti-hdz-je-podrzavao-projekt-gornji-horizontiquot
- www.index.hr/vijesti/clanak/sanader-s-dodikom-sprema-najvecu-ekolosku-katastrofu-u-europi-/391056.aspx
- www.dalje.com/hr-hrvatska/mario-siljeg-projekt-gornji-horizonti-poguban-je-za-dolinu-neretve/431318
- www.hrvatska-rijec.com/2012/07/he-dubrovnik-2-pretvorit-ce-dolinu-neretve-u-slanu-pustaru
- www.hrvatska-rijec.com/2012/07/dzombic+cacic-najavili-rs-i-hrvatska-ce-zajednicki-graditi-hidroelektranu-dubrovnik-II/
- www.hrhb.info/showthread.php?Y=30318p=111311
- www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/204743/Evo-kako-ce-Republika-Srpska-uz-pomoc-Hrvatske-unistiti-dolinu-Neretve.html
- www.lijepa-nasa.bloger.hr/18.07.2012.
- www.oslobodjenje/12.10.2007.


Post je objavljen 23.07.2012. u 10:43 sati.