Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jeremija30

Marketing

CARRICKFERGUS



....u nedostatku privatnog aviona ili barem autobusa....prisiljen sam povesti vas na ovo glazbeno putovanje samo u mislima....ali ne očajavajte...već sam putovao na to odredište na krilima glazbe...prošao sam nekim ulicama...posjetio zamak...uživao u zalasku sunca na klupi u marini......i......ma odlično sam se proveo......i zato pustite pjesmu i dozvolite da vas provedem ulicama Carrickfergusa...



Carrickfergus (od irskog: Carraig Fhearghais, što znači "Fergusova stijena"), lokalno poznat i kao "Carrick", je veliki grad u okrugu Antrim u Sjevernoj Irskoj. Nalazi se na sjevernoj obali zaljeva Belfast, 18 km od Belfasta.Grad je dobio svoje ime po kralju Dal Riata, Fergusu Mor Mac Eirc iz 6. st. To je najstarije naselje pokrajine Antrim i jedno od najstarijih naselja u Sjevernoj Irskoj u cjelini.

Kao gradsko naselje, Carrickfergus je postojao davno prije glavnog grada Belfast i bio je dulje vrijeme veći i poznatiji od obližnjeg Belfasta . Zaljev Belfast u prošlosti je bio poznat kao 'Carrickfergus Bay " te se u 17. stoljeću, Carrickfergus i okolno područje tretiralo kao zasebna pokrajina iako je danas dio Antrim County.



Povijesni utvrđeni grad obuhvaća centrar grada, omeđen Albert Roadom na zapadu, morskom autocestom na jugu, Shaftesbury parkom na sjeveru i imanjem Joymount prezbiterijanske crkve na istoku. Dijelovi gradskih zidina još su vidljivi u različitim dijelovima grada te se nalaze u raznim stanjima očuvanosti. Arheološka iskapanja u blizini zidova i temeljima dale su brojne artefakte koji su pomogli povjesničarima da stvore sliku života stanovnika Carricka u 12. i 13. stoljeću.



Na prijelazu 5 na 6 stoljeće, Fergus, sin kralja Erca od Armoya, napustio je pokrajinu Ulster da bi osnovao kraljevstvo u Škotskoj. Po povratku u Ulster,njegov brod nasukao se na vulkanski nasip uz obalu, koja je od tada postala poznata kao "Carraig Fhearghais." ili "Fergusova stijena"



Carrickfergus postaje naseljeno mjesto nedugo nakon 1170, kada je anglo-normanski vitez John de Courcy izvršio invaziju na Ulster.De Courcy je uspostavio svoj stožer u tom području i dao izgraditi dvorac Carrickfergus na samoj stijeni na koju se davno prije nasukao kraljev sin.Dvorac je izgrađen 1177 godine,te predstavlja najviše istaknuti simbol Carrickfergusa, i nadaleko je poznat kao jedan od najbolje očuvanih normanskih dvoraca u Irskoj.

Photos of The Keep Guesthouse, Carrickfergus
This photo of The Keep Guesthouse is courtesy of TripAdvisor


Negdje između 1203 i 1205, De Courcy je izbačen iz Ulstera,a što je učinio Hugh de Lacy, ovlašten od strane kralja Johna. De Lacy naredio i nadgledao dograđivanje dvorca, koje je uključivalo kapije okrugle kule i vanjskog odjela. Tada je osnovan i samostan sv.Nikole. De Lacy je smijenjen 1210 godine, kada je kralj John sam stigao i stavio dvorac pod kraljevske vlasti. De Lacy je na kraju dobio titulu Earl od Ulstera u 1227, ali su dvorac i njegov ograđeni grad osvojen je još nekoliko puta nakon njegove smrti (1242 godine) i grad je uvelike uništen od strane Škota u 1402 godini

Bitka kod Carrickfergusa, dio je devetogodišnjeg rata, koja se odvijala oko grada u studenom 1597. Borba se vodila između snaga kraljice Elizabete I i škotskog klana MacDonnell, a završilla je porazom engleza.

Propadajući dvorac izdržao je nekoliko dana opsade od strane snaga Williama od Orangea u 1689, prije predaje 28. kolovoza. William je i sam došao u Carrickfergus i to 14. lipnja 1690,a što je obilježeno na ploči na ulazu u luku.



Tijekom sedmogodišnjeg rata, u veljači 1760, nakon što je braniteljima ponestalo streljiva,cijeli je grad nakratko bio zarobljen od strane francuskih vojnika koji su za isti tražili otkupninu.

U travnju 1778, za vrijeme Američkog rata za nezavisnost, John Paul Jones, zapovjednik američkog broda Ranger, pokušao je uhvatiti ratni brod Britanske kraljevske mornarice HMS Drake, usidrenog u Carrickfergusu. Nakon što nije uspio, vratio se nekoliko dana kasnije i izazvao Drake na borbu u Sjevernom kanalu ,te u kojemu su amerikanci premoćno pobijedili.

1912 godine stanovnici Carrickfergusa u tisućama su se sjatili na obalu gledati kako RMS Titanic polazi na svoju prvu plovidbu po zaljevu Belfast,odakle je došao sa brodogradilišta Harland and Wolff u Belfastu .Slavni putnički brod bio je usidren preko noći uz samu obalu Carrickfergusa, prije nego što je nastavio svoje putovanje.



Passing Carrickfergus Castle-Debra Wenlock

......današnji Carrickfergus živi mirnim životom primorskog gradića,jedno je od značajnijih turističkih središta sjeverne Irske...i kladim se da ima bar jedan dobar pub gdje se nakon šetnje može popiti dobar Kilkenny on tap.....možda upravo ovaj...



....ja častim...:)))
















Post je objavljen 22.07.2012. u 23:07 sati.