Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/energija-sunca

Marketing

HE Ombla: Idemo dalje

Usprkos svemu, vlada premijera Zorana Milanovića ustrajava na gradnji HE Omble iako se radi o ekonomski neisplativom i visoko rizičnom projektu. Elektrana bi radila s 23% kapaciteta, jer dotok njene vode ovisi o sezonskom dotoku vode iz istočne Hercegovine. Dodatni je problem što se radi o kršu pa ako se i izbuše tuneli, voda zbog sastava tla probija vlastite tunele što smanjuje njezin dotok.

Slična akumulacija kao kod Omble sagrađena je npr. u blizini Marseillea, no zbog nestabilnosti tih akumulacijskih voda upravo zbog krša gotovo je uništila vodoopskrbni sustav Marseillea. Navijači Omble se često pozivaju na podzemnu akumulaciju u Kini, ali ne kažu da ona ima iskoristivost od 20%. Jednostavno, te brane i zavjese kojima se pokušava zaustaviti i usmjeriti dortok vode nisu garancija zbog krša, u kojem će voda samostalno naći svoje puteve.  A o riziku zbog trusnog područja da se i ne govori.

Zbog toga i jesu temeljni podaci na kojima Studija utjecaja na okoliš počiva falcificirani, zbog toga je i sama studija desetak godina držana podalje od javnosti i izvučena na vidjelo samo zbog izričitog zahtjeva EBOR-a (Europske banke za obnovu i razvoj), isto kao što se tajnom drži Studija o financijskoj isplativosti i kao što vlada nije htjela obznaniti rezultate revizije Studije utjecaja na okoliš.

Na žalost prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića, ostaje činjenica da su vrhunski stručnjaci utvrdili da je projekt HE Ombla prvo opasan, a drugo zanemarive iskoristivosti zbog hidrogeografije i nije je moguće izbrisati nikakvim paušalnim ocjenama, uvredama ili bahatim nastupima.




Literatura:
1. udruga-kameleon.hr/IMG/pdf/interview-skrlec.pdf
2. www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75articleType/ArticleView/articleID / 180883/Default.aspx
3. www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/201115/Prvi-objavljujemo-tajne-recenzije-o-HE-Ombla.html

Post je objavljen 22.07.2012. u 08:57 sati.