Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Govor mržnje?

Jedna od stvari koja se u zadnje vrijeme često čuje u medijima, jest spominjanje govora mržnje. Nerjetko netko netko bude prozivan ili kažnjavan zbog toga.

Govor mržnje je bilo kakva omalovažavajuća usmena ili pismena izjava koja u sebi sadrži ili ima za cilj izazivanje mržnje prema određenoj osobi ili skupini osoba, sa svrhom stvaranja netrpeljivosti, diskriminacije (na temelju nečega) ili pak direktnog pozivanja na nasilje.

Sama institucija govora mržnje zapravo ima neke svoje osnove u tzv. verbalnom deliktu, koji je bio vrlo poznat u državama sa vrlo represivnim sustavima, gdje se kažnjavala svaka izjava koja se imalo kosila sa doktrinom trenutno vladajućeg režima. Tako se npr. za vic o Titu bez pardona završavalo na Golom otoku, a za vic o Staljinu se uglavnom dobio metak.

Za razliku od verbalnog delikta kojim je država "branila režim", kod govora mržnje se u "slobodnim zemljama" deklarativno brane "ljudske slobode". No ovo je u nekim slučajevima vrlo upitno, s obzirom da ono što jedni smatraju slobodnom govora, drugi će često neizostavno smatrati govorm mržnje. Štoviše, to ponekad ide i do apsurda, jer se praktički govorom mržnje od strane enek osobe ili skupine može proglasiti sve ono što ta osoba (ili skupina) ne želi čuti. Čak ako ovo i nije pogrdno ili omalovažavajuće (ili čak štoviše ako je i istinito).

No, s druge strane, ako se se govorom mržnje mogu na takav način proglasiti praktički sve negativne izjave prema određenim skupinama ljudi (kao što su npr. homoseksualci, pripadnici vjerskih i etničkih skupina itd), te osobe koje su počinile "govor mržnje" zakonski sankcionirati, da li bi se onda na sasvim jednak način taj princip mogao primjeniti i na mrzitelje fotografa, tj. zakonski anckionirati osobe koje fotografe omalovažavaju, vrijeđaju, diskriminiraju i koji pozivaju na nasilje prema fotografima?

Post je objavljen 16.07.2012. u 00:01 sati.