Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Stare ili nove knjige?

O fototografiji danas postoji mnogo literature. Svako malo izlaze nove knjige, od razih priručnika za početnike koji se bave onim najbitnijim osnovnim stvarima koje svatko tko misli fotografirati mora znati, pa do napredinih i opsežnih knjiga o nekom određenom aspektu fotografije (npr. priručnici koji se bave iskuljučivo digitalnom obradom slika).

Kako fotografija kao čitava znanost postoji već više od 150 godina, u tom vremenu je o fotografiji napisano mnogo knjiga.

Postavlja se pitanje koje su knjige bolje? Stare ili nove? Odgovor je - niti jedne niti druge.

Naime, u nekim slučajevima stare knjige mogu sasvim dobro poslužiti i u današnje vrijeme.

Tehnikalije kao što su priroda svijetla, vrste objektiva, te stvari vezane uz ekspoziciju (osjetljivost, otvor blende, brzina zatvarača) su univerzalne, isto tako i ("školska") pravila kompozicije (pravilo trećina, zlatni rez itd...). Ove stvari se može naći praktički u svakoj knjizi o fotografiji namjenjenoj početnicima.

S druge strane, nove knjige mogu u sebi sadržavati stvari tehničke prirode koje zbog napretka tehnologije nema u starim knjigama. Tako npr. u knjigama o fotografiji otprije dvadesetak godina nema ni govora o digitalnim senzorima, i digitalnoj obradi slike, balasnu bijele boje, vrstama senzora.

Međutim, isto tako se u novim knjigama više gotovo uopće ni ne spominje film i filmska fotografija, te razvijanje filmova, već se sve svodi gotovo isključivo na digitaliju.

Na kraju, postavlja se i pitanje da li se u određenim slučajevima doista isplati u knjižari kupiti neku novu fotografsku knjigu od 200kn, ili je za nečije početne potrebe sasvim dovoljno na nekom sajmu rabljenih knjiga nabaviti neku "staru" knjigu za 20 kn...

Post je objavljen 15.07.2012. u 19:17 sati.