Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Krokodili i komarci



Nedavno su političari odgovarali novinarima o strahu. Moj omiljeni političar je simpatično odgovorio da se više boji komaraca nego krokodila. Bio je to duhovit i lucidan odgovor.... kojii izvire iz njegove podsvjesti.
Ako se igramo simbolima, narod možemo poistovjetiti s komarcima, a privilegiranu i bogatu manjinu u društvu s krokodilima.
Krokodili su grabežljivci, koji imaju čvrste oklope koji ih štite od opasnosti. Ogromni su… mogu biti dugi od 1,2 m do 7 m, a pronađeni su fosilni ostaci dugi i do 12 metara. Rastu cijelog života. Žive u blizini vode. Njihov opstanak ovisi o količini moguće lovine i povoljnih mjesta za polaganje jaja, veličini konkurencije, a i o izlovu. Kad odrastu krokodili nemaju prirodnih neprijatelja.
„Komarci su vrlo stara vrsta. Razvili su se prije oko 170 milijuna godina. Veliki su od 0,3 do 2 cm. Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro, odnosno tijekom noći, kada je izraženija vlažnost zraka i niža temperatura. Izuzetak od toga čini Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), koji je stigao i u Hrvatsku, a koji bode tijekom čitavog dana, agresivniji je i potiskuje domicilnu vrstu komaraca. Ta vrsta komarca vrlo je prilagodljiva te se razvija u različitim vrstama umjetnih legla, brzo se razmnožava i osvaja nova staništa. Komarci su leteći insekti (kukci) za koje je karakteristično da im je za razvoj neophodna stajaća voda. Prirodna su legla komaraca nepresušene lokve, močvare… Spada u opasnije štetočine jer prenosi malariju, groznicu i druge bolesti. Pri sisanju krvi komarac unosi u čovjeka sekret u kome može biti i uzročnik bolesti. Prilikom uboda mogu uzrokovati kožne promjene i alergijske reakcije. Uznemiruju i ometaju odmor, aktivnost, šetnje i boravak na otvorenom.“ (Wikipedija)
Krokodili su na našim prostorima malobrojni, ali opasni. Ima ih toliko malo da ih nije teško prepoznati i svakom nadjenuti ime…. Ivo, Emil, Štef ili Franjo. Komaraca ima toliko da ih je nemoguće imenovati i raspoznavati kad lete u rojevima. Naši političari se upravo zbog te razlike u brojnosti i snazi navedenih životinja uopće ne boje krokodila…. Lako ih drže pod kontrolom … osiguravaju im uvjete za što lagodniji život, a ovi ih u znak zahvalnosti ne diraju. Komarci su već druga priča…. teško ih je zauzdati, puno zuje i stalna su smetnja, davež i opasnost. Logično je da se političari više boje komaraca…. jer krokodili su im neprirodni prijatelji, a komarci prirodni neprijatelji. Jučer visokopozicionirani političar Slavko sjedi uz čašu vode…. iz bokala (da ne bi bilo reklamiranja) i zbunjeno... na prijeteće zujanje odgovara pitanjem: „Tko ste vi?“, a Mirko mu dovikuje: „Slavko, pazi! Komarac!“
Sviđa mi se podsvjest ovog političara s početka priče…. ona dokazuje da je ispred svog vremena. Obično političari narod doživljavaju stokom. Puno puta su javno izjavili… a djelima to svakodnevno potvrđuju… pa je u jednom velikom poduzeću za direktora koji se bavi kadrovima predviđen veterinar. Tako političari ispunjavaju svoje obećanje i imenuju stručne ljude na sva područja djelovanja. Ovaj političar narod ne smatra stokom… nego komarcima…. i tu je njegova velika prednost.
Protiv komaraca se inače uspješno može boriti zaprašivanjem, a koje je samo kratkotrajan užitak…. jer kao što na početku ove teme piše... komarce još nitko nikada nije uspio potpuno istrijebiti.
No komarci koji žive oko ove močvare nemaju brige…. jer kako Slavko kaže: „Love nema!“ A kad nema love, nema ni zaprašivanja.



Post je objavljen 14.07.2012. u 10:21 sati.