Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Pozdrav svima od Igora Čatića

Poštovano Čitateljstvo!



Ovo šaljem na znakovit dan, petak i 13. Akademik N. Trinajstić je nedavno održao u M. Lošinju vrlo zanimljivo predavanje o tom broju.



Za veliku većinu čitatelja ovo je posljednje pismo prije zasluženog odmora. Za mene, prvo po povratku s prvog dijela godišnjeg odmora. Nikada toplijeg mora.



Uz tradicijski humor upućujem na jedan tekst i prilažem dva teksta.



Mr. sc. Marijan Ožanić je specifična osobnost u Hrvatskoj. Zna pisati, usmjeren je i posvećen pretvaranju otkrića i izuma u korisne proizvode. Nedavno je postao umirovljenikom. Dobitak za Klub aktivnih umirovljenika, ali šteta za Tehnološki park Zagreb kojeg je tako uspješno vodio punih 18 godina.



Taj novi umirovljenik, mr. sc. Marijan Ožanić bio je specijalni gost na obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Kluba hrvatskih humboldtovaca. To nije bilo slučajno jer je on vrlo aktivno tijekom 2010. i 2011. sudjelovao u pripremanju osnove za skup Doprinos znanosti i znanstvenika izlasku Hrvatske iz krize. On je na temelju svog sudjelovanja napisao jedan vrlo zanimljivi tekst. Možete ga pročitati na:

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/unutarnja-politika/5139-ne-mogu-nas-izvuci-iz-krize-ministri-znanosti-koji-dolaze-s-medicine-i-filozofije



Nadam se da će mr. sc. M. Ožanić i dalje tako razložno analizirati stanje u Hrvatskoj, pa i u hrvatskoj znanosti.


Akademik V. Silobrčić trenutno je najtraženiji, ne samo kao znanstvenik nego angažirani sudionik u radu brojnih društvenih i političkih organizacija u Hrvatskoj. Sada, među ostalim obavlja i dužnost predsjednika Povjerenstva za izdavačku djelatnost. Njegovoj trenutnoj djelatnosti posvećena se mini-serija od tri članka. Stjecajem okolnosti prvi je tiskan drugi članak u seriji Ideološki nepotizamu u MZOŠ-a. Prvi pod naslovom Tko uništava hrvatske znanstvene časopise? xxx objavljen je noćas. Treći, o tome kako se želi likvidirati pedesetak časopisa uz uštedu od kojih 200 tisuća eura, a najvećim eksploatatorima se isplaćuje više od 3 milijuna eura za čitanje članaka, sadržaj je članka u pripremi. Bit će ukazano da o toj eksploataciji stranog kapitala Povjerenstvo za izdavačku djelatnost pojma nema. Nije znalo ni kada sam ja bio članom tog Povjerenstva. Ali bit će još podosta cveba.

Jedan podsjetnik. Krajem lipnja zamolio sam članove mreže i druge prijatelje da podupru akciju za bolji položaj znanosti i obrazovanja u programima HRT-a. Ako niste to potpisali, potpišite. Imam puno povjerenje u v. d. ravnatelja D. Novokmeta.



A sada još samo da svima koji odlaze na godišnji odmor poželim da se dobro odmore, jer nas čeka i prevruća jesen. A znanstvenici bi trebali pridonijeti da se tenzije malo puste.



Nadam se da ćemo se ponovno vidjeti na zaslonu početkom rujna. Ako ću uopće i nastaviti ovaj oblik komunikacije.



Igor Čatić

P. S. Ovo su dobili neki koji ne dobivaju redovito ove tekstove. Šaljem im to zbog dva navedena teksta.


----------------------------------------


lp, boro

P.S. Nadam se da će se naš Igor Čatić definitivno priključiti na Magicus ili otvoriti svoju Blog stranicu, i tako plasirati svoje zanimljive tekstove i humor. Ja živim u nadi!

Igoru svako dobro želim!





Post je objavljen 13.07.2012. u 08:18 sati.