Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

16. druženje uz atari-go turnire u Folki ove godine od proljeća na dalje


Knjižnica 'Ivana Brlić Mažuranić' – Folnegovićevo naselje – Zagreb
10. 07. 2012.


Dočekao me Ivan, ali začas su ovdje i braća Kljajići.
Krenuo sam, za početak, pričom o gou. Govorio sam o arheološkim iskopinama u Kini, o davnim vremenima, te kako su, izgleda mi, nekada ljudi igrali ovu igru. Namjera mi je bila predstaviti im odnos prostora i zarobljavanja kamenčića u nastojanju igrača da svoju boju kamenčića premjeste iz kutije na ploču. U Kini i danas tako gledaju na ovu igru. Za igru po kineskim pravilima garnitura mora imati po 180 crnih i bijelih kamenčića. U tome pristupu zarobljene kamenčiće vraćamo protivniku u kutiju. Nema zarobljenika, ali se nastoji stvoriti uvjete da se na ploču smjesti više kamenčića od protivnika.
Izgleda da djeluje zbunjujuće, kada mi brojimo zarobljene. Možda, ali upravo tu vidim prekretnicu u smjeru produhovljenja. Oni su još mali, ali je dobro znati da postoje mnogi dobri i zanimljivi putevi i pristupi. O svemu tome čemo još puno razgovarati, a ja ću im to sa voljom predstavljati. I mene to zanima.
Dok sam tako pričao, sa strane me slušao jedan mali Miha, koji još ne ide u školu. Htio me nešto pitati o onim davnim vremenima, jer je čuo kako pričam o njima. Mihu zanimaju mumije i Egipat. Eto, a još ni u školu ne ide, a ovdje je došao sa mamom. Sve više vidim kako maleni idu nekim drugim putevima nego se u moje vrijeme išlo. Nekako slobodnije kreću putevima spoznaja, ali, kao i uvjek, postoje zamke, jer im se može stvarati zablude. Zato je važno čuvati zdrav i slobodan um. Mihi želim sretan i radostan život, a možda će ga privući i ova igra.
Otišao je sa mamom prije nego smo krenuli sa turnirom.
Turnirom je Krenulo šestoro.
Igralo se na ploči 9x9. Broj potrebnih zarobljenih protivničkih kamenčića ovisi o snazi igrača, a vidljiv je u tablici u vertikali 'Kam'. Snaga je dokazana rezultatima i igrom na ranijim natjecanjima, a kreće se sa jednim kamenčićem.
Pogledajmo današnje rezultate u tabelarnom prikazu.

Mj. Natjecatelj       Kam Gra  1.  2.  3.  4.  5.  6.  Pt SOS
1. Sajko Neven 10k Zag 4+ 2= 3= 7+ 5+ 6+ 10 30
2. Kljaić Robertino 4k Zag 3+ 1= 6+ 4= 6+ 5= 9 31
3. Kljajić Mišel 7k Zag 2- 5+ 1= 6= 4= 4+ 7 37
4. Pišković Ivan 2k Zag 1- 6+ 5+ 2= 3= 3- 6 39
5. Bušić Ivana 1k Zag 6= 3- 4-free 1- 2= 4 34
6. Žuljević Katarina 1k Zag 5= 4- 2- 3= 2- 1- 2 45
7. Radoš Valeria 3k Zag -- --free 1- -- -- 2 10
Novi broj zarobljenih kamenčića za pobjedu nakon ovoga turnira:
8 kamenčića: Mišel Kljajić
5 kamenčića: Robertino Kljajić
3 kamenčića: Ivan Pišković
Već u prvom je kolu iznenadio Robertino pobjedom nad starijim bratom Mišelom. Nastavio je dobro nerješenim ishodom sa Nevenom. Do kraja je imao tri pobjede i tri nerješena. Od nikoga nije izgubio. Nema druge nego povećati mu broj zarobljenih za pobjedu, i tako on ubuduće treba zarobljavati pet za pobjedu.
Pobjednik turnira je bio Neven. On je ostvario četri pobjede i dva nerješena.
Treći je bio Mišel, a četvrti Ivan. Mišel prelazi u osam zarobljenih za pobjedu, a Ivan u tri.
Ivana i Katarina su na početku, a za početak su sasma dobro igrale.
Valeria je stigla u treće kolo. Kako se već to kolo igralo, dobila je tada bez borbe. U četvrtom je igrala sa Nevenom i izgubila. Nakon toga je odustala od daljnje igre. Ostala je ovdje, ali nije igrala. Neki vrlo teško podnose poraze. Moglo bi se raditi na tome, ali često oni zastvore vrata za takove komunikacije i tada im porazi skreću puteve u životu. Porazi, međutim, nas mogu učiti, ali tada ne vrijedi bježati.
Ovdje je smo i slijedeći utorak od 17 sati. Dođite. Da, svi koji žele ovo igrati.
4. Folka go-turnir je u subotu 28. 07. Igra se na velikoj ploči na satove.

bl. Muradenu


Post je objavljen 11.07.2012. u 10:30 sati.