Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Sloboda i ovisnost

Sloboda

Prvi lanac koji nas sprecava da budemo slobodni su ruzna iskustva iz proslosti.
Kako raskinuti lance? Kako opet postati Slobodan? Potrebni su nam Vjera i zahvalnost.

Vjezba/ Gospode – ili mozete da se obratite univerzumu ili necemu – tesko je, ali vjerujem i od srca prihvacam da je to bila tvoja volja i da se sve to desilo za moje dobro. Cak iako to dobro (jos) ne vidim, znam da ono postoji za mene.

Ucinite ovo njezno, bez gorcine, bez primoravanja sebe. Moze se desiti da se naljutite. U redu. I na taj se nacin molite. Gospod ce biti zahvalan vasim postenjem i iskrenoscu. Nastavite potom nekog drugog dana.

Ova vjezba trazi puno vremena jer se sloboda ne osvaja preko noci.

Vise sam puta iskusio patnju i bol i pitao sam Ga zasto mi to radis? Negdje duboko u sebi sam vjerovao da On ima svoje vise raloge za scenarij koji mi se dogadjao. Nisam imao dovoljno vjere da bih po – vjerovao da mi ne daje nesto – nekoga samo zato jer za mene priprema nesto bolje. Nakon izvjesnog vremena sam otkrio razlog a poslje je uslijedilo i ono bolje. Unatoc ovom sa – znaju mi se opet dogadjaju patnje i sumnje. Sumnja. Vrlo destruktivan nacin razmisljanja koji moze sve pokvariti.

Kada osjetite srcem i kazete da stvarno vjerujete kako je sve, sto se dogadja, za vase dobro, tada mozete i da zahvalite Bogu. Kada ste u stanju da zahvalite za sve sto ste postigli i dobro koje iz toga proistice, osjetit cete se slobodnim, raskinut cete jedan od mnogih lanaca kojima ste okovani.

Gospode vjerujem da upravljas mojom buducnoscu, ucinit cu sve sto je u mojoj moci da ostvarim svoje snove, ali rezultat prepustam tebi.

Krist; Pogledajte ptice na nebu, pogledajte ptice u polju. One ne brinu. Za njih strepnja ne postoji.

Lanac proslosti

Drugi lanac kojim ste okovani iznutra su dobra iskustva iz proslosti. Tako je lijepo vracati se na njih u sjecanju i hraniti se njima. Tako postajete zrtvom kronicne bolesti zvane nostalgija. Prestajete zivjeti. Napustate sadasnjost.
Postajete regresivni.

Predpostavimo da ste dozivjeli neko ljepo iskustvo s nekom dragom osobom. Npr izasli ste zajedno na veceru. To lijepo iskustvo nosite sa sobom dok ste sa tom osobom. Jednog dana kazete; Nije vise lijepo kao nekad. Sta cinite? Jednim iskustvom iz proslosti unistavate sadasnjost. To vas iskustvo sputava. Postajete manje slobodni, manje zivi.

Vasa je nesreca izazvana onim sto dodajete stvarnosti.

Distancirajte se od svoje patnje i ozdravit cete.

Tuzni ste zbog nekog gubitka. Negativne emocije su nesto sasvim prirodno. Ono sto je neprirodno, sto ne valja, je vezivanje za ove emocije.

Ponekad se osjećamo jadno. Svako ima svoje napadaje. Ali oni ne treba da traju. Što učiniti?

Prvi korak: ne poistovjetiti se s tim osjećajem. Osjećam se jadno. Umjesto da se time bavim – zasto, tko je uzrok i sl, ja prihvaćam da se osjećam potištenim, ili razočaranim, ili kako već bilo.

Drugi korak: priznajem da se taj osjećaj nalazi u meni, a ne u nekoj drugoj osobi, npr. osobi koja mi nije pisala, ili u izvanjskom svijetu; u meni je. Jer dokle god mislim da se nalazi izvan mene, držim se tog osjećaja.

Treći korak: ne poistovjećujem se s tim osjećajem. “Ja” nije taj osjećaj. “Ja” nisam usamljen, “ja” nisam potišten, “ja” nisam razočaran. Razočaranje je tu, dio mene u ovom trenutku ali to nisam “Ja”.
Recite sebi;
Ovo sto mislim i osjecam nisam ja. Moje misli nisu ja.

Ako ste napeti, nemojte se poistovjetiti sa svojom napetoscu. Ako ste depresivni, nemojte se poistovjetiti sa svojom depresijom.

Sta je patnja? Uocimo razliku; vi mozete imati bolove i patiti, ili imati bolove i ne patiti. Patiti znaci prepustiti se porazu. To je patnja. Patnja znaci prepustanje da nas preplavi bol, malodusnost, strepnja.

Dok se ucite molitvi i dalje cete biti prepusteni malodusnosti, strahu. Oni su kao oblaci sto prolaze nebom, i vi se poistovjecujete s tim oblacima. Ali vi mozete biti nebo umjesto da se identificirate s oblacima. Svjesni da se sve stalno mijenja; oblaci putuju. Oni ce dolaziti i odlaziti kao i prije.

Vjezba/ Zamislite svoje dusevne patnje, ljubomoru, osjecaj krivice, razocarenje itd. I upitajte sebe: Sta ce se desiti ako sve to odbacim?


Ovisnosti

Kako se osloboditi?

Postoji jedan metod koji moze biti vrlo bolan. Iznjeti novi zivot na svjetlo dana moze duboko da povrijedi.

Vjezba: Razmislite o osobama koje ste nekada volili i koje sada nisu vise s vama, jer su se udaljile ili su mrtve. Razgovarajte sa svakom od njih i recite im:
Zahvalan sam ti sto si usao u moj zivot! Uvijek cu te voliti!
A sad moram da idem.
Zbogom!
Ako se vezem za tebe, necu nauciti da volim sadasnjost, niti cu nauciti da volim osobe sa kojima sam sada.
Zbogom!

Mnogi ljudi nikad nisu zivili i nisu iskusili dubinu i bogatstvo koje sobom nosi starost. Zato sto iza sebe nisu ostavili mladost.

Kraj zivota je tek pocetak. Ono najbolje tek dolazi.

Drugi nevidljivi lanci

Zelimo da posjedujemo stvari ili osobe, i da se nikad od njih ne odvojimo. Postajemo ovisni i gubimo slobodu. Istovremeno, drugima ne dopustamo da budu slobodni, krademo njihovu slobodu, branimo ju.

Nekada nekom (pri)dajemo moc da odlucije o nasem raspolozenju; da li cu biti tuzan ili radostan.

Vjezba/ za oslobadjenje srca od ovisnosti;
Mislite na neku osobu za koju ste toliko vezani da ne mozete bez nje. Razgovarajte u mislima s tom osobom, zamislite ju kako sjedi pred vama. Obratite joj se spontano, od srca. Recite toj osobi koliko vam znaci a zatim dodajte ovo (u pocetku vam se ovo moze ciniti bolno – ako previse boli prekinite vjezbu i nastavite drugi put);
Puno te volim i jako mi je stalo do tebe, ali ti nisi moj zivot. Predamnom je zivot, moram ostvariti svoju sudbinu, razlicitu od tvoje.

Mozda zvuci okrutno, no zivot nije uvijek lak.


Post je objavljen 10.07.2012. u 12:04 sati.