Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U povorci 4.000 sudionika

SVEČANA POVORKA 46. ĐAKOVAČKIH VEZOVA


U defileu su bili i gosti iz SAD-a, Kanade, Njemačke, BiH i Srbije
Zveckali su dukati na grudima djevojaka i snaša, “lomili” se šlingani volani, pocikivale žice momačke tamburice, gizdalo se i mlado i staro, orila se iz sveg grla pjesma “ratara i bekrija”, kada je jučer gradom u vezovskoj povorci, središnjem dijelu programa folklorne manifestacije Đakovački vezovi koja se ove godine održava 46. puta, prošlo čak četiri tisuće sudionika.
Raspjevana povorka krenula je u pola devet od Malog parka, kroz Jelačićevu, do katedrale, gdje su je u svečanoj loži dočekali uglednici iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života. Nakon kratkog nastupa, povorka je put nastavila do Strossmayerovog parka. U ljepoti narodnog ruha, pjesmi i običajima uživali su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, mons. dr. Đuro Hranić, te brojni saborski zastupnici i drugi uzvanici.
Tradicionalno, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković pronio je vezovski stijeg gradom sve do katedrale, nakon čega je uslijedio defile više od 60 folklornih skupina, među koji su bili i gosti iz SAD-a, Kanade, Njemačke, BiH i Srbije. Osobito svečano bilo je kada su nakon folkloraša krenule svatovske zaprege, kojih je ove godine bilo pedesetak. Prethodila im je kočija Državne ergele lipicanaca u kojoj je bio i predsjednik Svjetskog udruženja uzgajivača lipicanaca (LIFA).
Program je potom nastavljen u Velikom parku, gdje je na ljetnoj pozornici održana Međunarodna smotra folklora, potom Smotra folklora Hrvatske, te Smotra folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.
Programom “Slavonijo zemljo plemenita”, odnosno izborom najbolje nošenog narodnog ruha u Strossamyerovom parku sinoć su zatvoreni 46. Đakovački vezovi.

Maja MUŠKIĆFoto: Josip ŠERI i Maja MUŠKIĆ

Glas Slavonije

Post je objavljen 09.07.2012. u 08:08 sati.