Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matajablog

Marketing

VLADA NA GRANIČNOM PRIJELAZU RADI ŠTO JE U BANSKIM DVORIMA PROPUSTILA



Kad je premijerka bivše Vlade gospođa Kosor u društvu gospodina Nike Bulića i ministra turizma Damira Bajsa na graničnom prijelazu putnike dočekivala osobnim predstavljanjem i darivanjem boce vode što su prikazali mediji, sve se svelo na izrugivanje zbog pomalo nespretnog komuniciranja na jeziku koji je jednako stran i gostima kao i nama. Dakle, sve što se svelo na ruganje je beznačajno u odnosu na čin koji traži javnu osudu onih koji su sve putnike u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku označili „dragim gostima“umjesto potrošačima.
Vlada je odavna bila dužna dati do znanja da je bilo kakav doček posjetitelja Hrvatske budalast iz više razloga. Tko zna zbog čega netko dolazi da bi se dodvoravali s bocama vode umjesto s informacijama o mogućnostima koje im nude snalaženje do, recimo, vode ili mora Valja naglasiti da posjetioci naše zemlje mogu biti gosti kad ih dočekuju znanci ili rodbina. Očito je da se u našim turističkim školama ne pravi razlika između imenice „gost“ i glagolskog oblika „ugostiti“. Kao što smo mi u stranim zemljama potrošači koje domaćini znaju bolje ili lošije ugostiti, tako su i posjetioci naše zemlje, (turisti, slučajni prolaznici ili poslovni ljudi) samo potrošaći. Mislim, nešto onako u smislu, bilo pa prošlo i ne ponovilo se.
Gledam jučer (06. srpnja) udarnu vijest o visokim vrućinama koje, opet na graničnom prijelazu, objašnjavaju dva ministra i dva Ostojića. Ministar zdravstva prof. dr. sc Rajko Ostojić dijeli upozorenja i nudi letak s poantom reportera da ministar izvanredno vlada engleskim, ali ne komentira razumiju li baš svi engleski i razumiju li putnici da je ministar NJEGA osobno upozorio da mora konzumirati više tekućine i...., što onda ima težinu koju prepoznaju samo naši gledatelji dok je to putniku sasvim svejedno. A što je s onima koje ministar nije dočekao? Za nadati se da dotični slijedeće godine neće zapucati u Grčku ili Italiju koja se nikome ne udvara pažnjom koja nije plaćena.
Prof.dr.sc. Rajko Ostojić je vrhunski gastroenterolog (vidi Google) međunarodne reputacije i ministar koji zavrjeđuje svoje mjesto u Vladi što dokazuje svojim jasnim i razumljivim stavovima koje zastupa. Siguran sam da kao dobar ministar i vrhunski liječnik za poslove ima suradnike i izvršitelje. Stoga bi bilo primjerenije da se umjesto ministra pojavila ekipa s ambulantnim kolima koje bi ostavile dojam, doduše lažni, da će u slučaju potrebe imati skrb ako su osigurani.
Budući da se prvo premijerka, a sad i ministri nalaze na graničnim prijelazima na poslovima za turističke mažoretkinje, moglo bi se zaključiti da je to osmišljen projekt stručnjaka koji je u turističkoj Austriji, da budem ciničan, završio Spielschule, Schwimcshule, Tanzschule, Reitschule, a kod nas svečanu akademiju. Očito je da u nas turistički stručnjaci misle da je pojam marketing vezan za dijeljenje spužvica, licitarskih srca i vrećica s lavandom na turističkim sajmovima, a ne ispitivanje dubine džepova potrošača koji spavaju u hotelima ako su cijene bliske ponudi „Zimmer frei“. Mislim da svaka besplatna boca i suvenir našim „dragim gostima“ prije ostavlja dojam da imaju posla s budalama sve dok se osobno ne uvjere da ih naši ugostitelji češće pljačkaju no što ih ugošćuju. Kako onda imati povjerenje u Vladu koja čak ni u našoj, hajde da kažemo iako tako nije, propulzivnoj djelatnosti ima nedorasle ljude.
Naime, možda nisu krivi ni ministri, nego naprosto ekipe državne uprave koje dočekuju svoje ministre na isti način kojim ministri dočekuju putnike prolaznike. Programska matrica za ljetnu shemu ili „bit ćete uslikani“ na TV, iz iste su majstorske radionice bez misaonih istomišljenika.


Post je objavljen 07.07.2012. u 14:41 sati.