Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Crne udovice, poskoci...

NAJEZDA NA PUMPAMA OTROVNI PAUK SVE ČEŠĆE NA PODRUČJU OD PULE DO ŽMINJA

CRNE UDOVICE vole Istarski ipsilon

Iako se djelatnici benzinskih postaja protiv pauka stalno bore dezinsekcijskim sredstvom i metlama uklanjaju gnijezda, crne udovice se svakodnevno iznova s obližnjih padina spuštaju do Ipsilona
PULA » Uz rubnike Ininih benzinskih postaja i odmarališta na Istarskom ipsilonu u svojim se malim gnijezdima od sunca kriju crne udovice. Iako se djelatnici, kako su nam rekli, protiv njih stalno bore dezinsekcijskim sredstvom i metlama uklanjaju njihova gnijezda, crne udovice se svakodnevno iznova s obližnjih padina spuštaju upravo ovamo. Jučer smo tako na pumpi na Istarskom ipsilonu iz pravca Vodnjana prema Puli našli nekoliko opustjelih gnijezda i dva u kojima su bili muško-ženski parovi ovih otrovnih pauka.
– Lani smo zvali Zavod za javno zdravstvo i ponovo prije nekih mjesec dana, pa su njihovi djelatnici bili na terenu, ali izgleda da tretiranje sprejevima ne garantira njihovo istrebljenje. Razgovaramo s kolegama na drugim postajama i oni nam isto kažu da nailaze na gnijezda u svojoj blizini, a ima ih dosta i po okolnom terenu, pa izgleda da im je tu neko pogodno stanište, pogotovo ovdje na Vodnjanštini. Eto, mi radimo što možemo da ne dođe do kakvog kontakta pauka i ljudi, pa osim što ih svakodnevno uklanjamo, pazimo malo i na kupce koji se šeću ovuda, rekao nam je djelatnik. Voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nediljko Landeka potvrdio nam je da je poznato da se crne udovice najčešće naseljavaju na padinama južnog Ipsilona, iako za to nemaju objašnjenje.
– Tih pauka najčešće ima na području od Pule do Žminja, a lani smo ih nalazili sve do čvori
Crne udovice su inače plahi, a ne agresivni pauci koji rijetko napuštaju svoju mrežu, s koje vise leđima okrenuti prema dolje. Do ugriza obično dolazi kada čovjekovom nepažnjom dođe do direktnog dodira s paukom, te se on instinktivno brani ugrizom prilikom kojega u ljudski organizam ispušta neurotoksin. Intenzitet i vrsta reakcije na ugriz ovise o životnoj dobi i zdravstvenom stanju, te o mjestu ugriza. Mala djeca i stare osobe te srčani bolesnici imaju veći rizik od razvoja komplikacija, no obično se ugrižena osoba u potpunosti oporavi unutar dva do pet dana. Iako u pulskoj Općoj bolnici ove godine ima dovoljno seruma, dr. Edi Terlević, voditelj Odsjeka za infektologiju, rekao je da već godinama u Istri nije zabilježen niti jedan slučaj ujeda koji je trebalo liječiti.
crne udovice su zapravo jako korisne za očuvanje ekološke ravnoteže budući da se hrane raznim insektima.

Poskok ušetao u prodavaonicu

Osim crnih udovica, ovu je benzinsku crpku prije mjesec i pol dana posjetio i poskok koji je ležerno ušetao u prostor prodavaonice i smjestio se na stalku za CD-e. Tamo je proveo otprilike sat vremena prije no što su ga djelatnici uspjeli uplašiti i istjerati van.
šta Višnjan pa čak i nešto oko Buja i Novigrada, što je prvi put da su jedinke crne udovice prešle Mirnu. Ali ta su se gnijezda pojavljivala samo duž Ipsilona. Građani su već počeli dojavljivati gdje su uočili gnijezda, pa nas je prije dva dana tako zvao i gospodin iz Bala koji je naišao na crne udovice u masliniku, rekao je Landeka. Crne udovice koje smo vidjeli na benzinskoj postaji su već odrasle ženke i zapravo su tek sada opasne, objasnio nam je Landeka.
– Sad je njihovo vrijeme parenja i zato su mužjaci, koji su inače puno manji od ženki, u njihovoj blizini. Oni moraju čekati pravi trenutak kada će se približiti ženkama i pristupiti parenju, da ne bi završili kao njezin obrok prije vremena. Nakon parenja, u svakom se gnijezdu nađe tri do pet kukuljica s jajašcima iz kojih će se izleći mali pauci. Oni će se zatim na jednoj niti paučine prepustiti vjetru da ih nosi, kao mali padobranci, i savit će gnijezdo na prvoj prepreci koja ih putem zaustavi, kaže Landeka. Zbog toga se crne udovice ne pojavljuju svake godine na istom staništu niti u istom broju. Landeka napominje da ih je ove godine puno manje, zbog lanjske dugotrajne suše.

Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ

http://www.novilist.hr/


--------------

lp, boro

Post je objavljen 06.07.2012. u 08:14 sati.