Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Jutarnji list 'otkrio tajnu svemira'!



Ovako je na naslovnoj stranici današnji J.L. donio vijest iz CERN-a od epohalnog (?) značaja za spoznavanje nastanka Svemira.

O tome sam prvu vijest saznao slušajući jučer na HR1 razgovor s dvojicom hrvatskih znanstvenika jednima od više tisuća znanstvenika svijeta koji sudjeluju u tom grandioznom (?) znanstvenom istraživanju. Obojica nisu krila oduševljenje rezultatima do kojih se došlo nakon 58 (?) godina potrage za 'božjom česticom'. No ni jedan od njih nije ustvrdio ovo što J.L. na naslovnici piše.

A 'žuti J.L.' tek na kraju članka autorice Tanje Rudež donosi ono što su u svojem razgovoru na HR1 otprilike izjavila oba znanstvenika:
„Naravno, znanstveni oprez nalaže provjeru i mjerenje pa ako i ona budu na tragu dosadašnjih dokaza, onda možemo govoriti o jednom od najznačajnijih otkrića u povijesti fizike i znanosti uopće.“

Ako ovome pridodam i rezime jednog od sugovornika spomenute radio emisije kako dobiveni rezultati za sada tek pokazuju da se radi o „nečemu novom“, ali da još mnoga detaljna istraživanja tek trebaju pokazati radi li se o otkriću 'standardnog Higgsovog bozona' ili pak je riječ o nečemu posve novom, onda je vidljivo kako o 'otkrivanju tajne svemira' kako to u naslovnici tvrdi J.L. za sada još nema ništa.

Uz to je sugovornik pripomenuo, da bi njemu, kao znanstveniku, bilo draže da se radi o 'nečemu sasvim novom', jer mi ipak „na kraju krajeva znamo tek 4% o sastavu Svemira, a ako se radi o nečem sasvim novom onda to daje šansu da se taj postotak poveća“ završio je na pomalo šaljiv način.

Uspoređujući jučerašnji razgovor s dvojcem iz CERN-a i čitajući prikazani naslov u J.L. ne mogu se ne upitati:
„Pa zar ni u znanosti naši mas mediji ne mogu bez žutila?“

Jer donijeti vijest o spomenutom otkriću s takvom naslovnicom je ne samo čisto 'žutilo', već 'žutilo' pokvarenih jaja!



Post je objavljen 05.07.2012. u 16:52 sati.