Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jeremija30

Marketing

MASON-DIXON LINE



.....pričao sam o granicama.....onima na papiru i onima u ljudskim glavama....Priču o dva čovjeka koja su posvetila život iscrtavanju granica na papiru opisao je pisac Thomas Pynchon u svojoj knjizi Mason & Dixon......Charles Mason (1728 –1786) bio je britanski astronom,koji je zajedno sa britanskim geodetom i astronomom Jeremiah Dixonom (1733 – 1779) iscrtao i obilježio granicu koja će u Američkom građanskom ratu dijeliti Sjever od Juga....Zadatak iscrtavanja granice dobili su poradi spora koji su vodili guverneri britanskih kolonija Pennsylvanije i Marylanda oko granica njihovih posjeda.



......U travnju 1765, Mason i Dixon su zajedno sa 39 članova ekspedicije započeli mjerenja granice dvaju država Maryland- Pennsylvania linijom,što je potrajalo gotovo dvije i pol godine. Međutim, 1767 godine, na mjestu Dunkard Creek , njihov vodič iz plemena Irokeza odbio je ići dalje,jer su došli do granice njihove zemlje s plemenom Lenapa, s kojima su bili u sukobu. Mason i Dixon su bili prisiljeni prestati na neko vrijeme,te su 11. listopada 1767, postavili svoj posljednji kamen na 375 km od svoje početne točke.

IZVOR:http://en.wikipedia.org/wiki/Mason%E2%80%93Dixon_Line

......hrabrost i upornost ovih istraživača ponukali su Marka Knopflera...gitarista i pjevača Dire Straitsa da napiše baladu o njihovom putu preko Atlantika......i otpjeva je sa Jamesom Taylorom......uživajte...:)





Post je objavljen 04.07.2012. u 14:05 sati.