Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

15. druženje uz atari-go turnire u Folki ove godine od proljeća na dalje


Knjižnica 'Ivana Brlić Mažuranić' – Folnegovićevo naselje – Zagreb
03. 07. 2012.


Od spremnih za zarobljavanje kamenčića dočekao me je samo Damian bez 'j'. Većina se razišla po morima.
U knjižnici je puno ugodnije nego na vanjskoj sparini.
Uskoro dolazi jedan dječak tražeći gdje se igra go. Zanima ga i htio bi naučiti kako se to igra. Ivan mu je ime.
Sjedamo sva trojica uz dvije ploče 9x9 i krečem u igru sa obojicom istovremeno. Naravno, to je igra za učenje. Pokazujem; vraćamo postave; istražujemo što bi se moglo ... Puno je raznih mogućnosti, a potez uvijek samo jedan.

..........
U lijevoj slici je bijeli kamenčićem, označenim trokutom, napao crni kamenčić na lijevom rubu ploče. Njemu nema spasa, je li? Ali, pretpostavimo da crnom treba jedan zarobljeni za pobjedu, a bijelom više. Tada crni ima dobitnu kombinaciju.
Pogledajte desnu sliku. Crni odmah, i to odozdo, napada bijeloga. Ne brine ga zarobljavanje njegovoga kamenčića toliko da ne bi mogao dalje razmišljati. Sa jednim kamenčićem neće svijet propasti. Bijeli ne može 'pobjeći' sa napadnutim kamenčićem ( 2... 3 ), pa uzima napadnuti crni kamenčić označen trokutom. Tada crni vrati igranjem ponovo na mjesto trokuta, gdje je bio netom zarobljeni njegov kamenčić. Pretpostvili smo da mu je jedan dovoljan i tako crni pobijedi.
U gou na prostor se to ne može igrati, jer se ponovi pozicija i to bi moglo trajati beskrajno, a ovdje je kraj kada se osvoji dovoljno kamenčića.


Stiže i Neven. Iznenadio me dolaskom, jer ga dugo nije bilo. Odlučili smo se za tromeč u dva kruga sa po dvije partije. To ispada da svako sa svakim igra četri partije. Malo nas je, ali je zanimljivo.
Igralo se na ploči 9x9. Broj potrebnih zarobljenih protivničkih kamenčića ovisi o snazi igrača, a vidljiv je u tablici u vertikali 'Kam'. Snaga je dokazana rezultatima i igrom na ranijim natjecanjima, a kreće se sa jednim kamenčićem, kao Ivan danas.
Pogledajmo današnje rezultate u tabelarnom prikazu.

1. Sajko Neven 10 Zag 2= -- 3+ -- 2+ 3= 6 9
2. Pišković Ivan 1 Zag 1= 3+ -- 3+ 1- -- 5 5
3. Virkes Damian 4 Zag -- 2- 1- 2- -- 1= 1 3
Novi broj zarobljenih kamenčića za pobjedu nakon ovoga turnira:
2 kamenčića: Ivan Pišković
U prvom je krugu iznenadio Ivan. Pobjedio je Damiana, a sa Nevenom igrao nerješeno, 1:1. Kako je i Neven pobjedio Damiana, Neven i Ivan zajedno osvajaju prvi krug. Damianovi porazi nisu nikakva katastrofa, jer Ivan ima lak zadatak zarobljavanjem samo jednog kamenčića, a Neven je igrač sa iskustvom. Trebati će se više potruditi uz još veću pažnju. Teži zadatak je veći izazov, a uspjeh u njemu veća čast i poštovanje. Učimo, zar ne?
U drugom krugu se vide lagane promjene. Neven nije dozvolio da ga Ivan iznenadi, a Damian je uspio pobjediti, i to Nevena u jednoj partiji.
Na kraju je Neven najuspješniji, a Ivan tik uz njega sa pobjedom manje. Damjanu je ovo, izgleda bilo zagrijavanje, jer je proradio tek u posljednjoj igri.
Pitao me Ivan: 'Kako se ovdje postiže viši level?'
Ivane, ja, kao učitelj goa i voditelj ove aktivnosti, pratim vaše rezultate i igru. Tako odlučujem o vašem levelu. Viši level je teži zadatak, ali i veća čast. Imam prilično veliko iskustvo u gou i vidim što treba da bi vi napredovali i što kvalitetnije igrali ovu igru. Možda ti se učini da ponešto nisi zaslužio, ali ja gledam šire i nastojim svakoga usmjeriti na bolju igru, ali je potreban osobni trud svakoga koji želi igrati bolje. OK?
Ovdje je smo i slijedeći utorak od 17 sati. Dođite. Da, svi koji žele ovo igrati.
4. Folka go-turnir je u subotu 28. 07. Igra se na velikoj ploči na satove.

bl. Muradenu


Post je objavljen 04.07.2012. u 10:17 sati.