Litnji je stađun u punom zamahu...
... stađun o' pasjih vrućina... i disanja na škrge...
... stađun o' kupanja... kad je najlipše u dubokom... oli moru, oli 'ladu...
... pisma kaže... i vrime o' mižerje... samo jubav ostaje...
... ali, stađun je i od puno drugih lipih stvari, vezanih uz jiće i piće , od kojih se mnoge pomalo, ali sve više zaboravljaju... pa rekoh, ajde da ponešto od onoga, oko čega se još uvijek znam potruditi, i zabilježim...
... samo, da najprije objasnim značenje ove riči... stađun... za one, koji možda ipak ne znaju... stađun je... i godišnje doba... i sezona... i vrime... ali bi možda najbolje bilo reći... pravo vrime... u duhu one starinske... sve u svoje vrime...
... a naši stari su jako dobro znali, kada je pravo vrime... kada je stađun o' čega... o' kojega fruta... šta 'oće reć', o' kojega voća ili povrća... danas smo i mi, malo vremešniji, da ne kažem, stariji , već puno toga zaboravili... a ova naša mlađarija, koja odrasta uz pune police gotovih proizvoda, i priko cile godine ima na raspolaganju gotovo pa svo voće i povrće, niti ne razbija glavu stađunima... koga je više briga, kad je vrime... o' poma... paprika... kukumara... jabuka... višanja... ako ima na polici supermarketa, kupiš, i ne razmišljaš puno...
... a mjesec lipanj je stađun o' pravljenja orahovice... nisam je pravila par godina unazad, al' ove godine su me nagovorili ... nabavili orahe i rakiju , i kad uz to imaš i velike boce, i prozračno, sunčano mjesto, sve ostalo je tako lako ...
... ali, i stađun je o'višanja... i bez puno truda, uz samo malo dobre volje... složiš naizmjence u velike boce... višnje pa šećer... na kilo višanja, kilo šećera... uz to treba puno sunca... i eto domaćeg sirupa ...
... kada se šećer rastopi, treba samo procijediti u boce ... od preostalih "ušećerenih" višanja, jer mi ih se obično ne da ni čistiti, ali ni baciti ... uz rakiju i nešto mirodija, budem napravila i višnjevaču ... i bude isto dobra, vjerujte ... rekli svi, koji su je probali ...
... lito je i stađun o' poma... i kuhanja šalše... što nije nimalo lak posal', ako ih gulite, kako u šalši ne bi bilo i "kožica"... a pamtim iz ditinjstva, kako je velika teća "manistre na pome", bila gotovo obavezan rekvizit, kod naših cjelodnevnih odlazaka namore ...
... lito je i vrime o' punjenih paprika ... a od nedjelje, kad sam ih kuhala ... ostadoše samo slike ... eto, očito bi trebalo ponoviti slučaj ...
... ja od mlivenog mesa napravim "šnicel", jer tako lakše odredim količinu soli ... a pošto mu je ipak i "kraći rok trajanja", nego mesu u komadu, ja odmah stavim i sve ostale začine... papar, vegeta, crvena paprika, ruzmarin, ili što već 'ko koristi, pogotovo, ako će meso odstajati neko vrime u frižideru, do kuhanja... to je jedan od malih mesarskih savjeta ...
... sve dalje vidite na slikama, pa šta da vam puno pričam... od 60-ak dkg mlivenog mesa napunila sam ravno 12 paprika... ovo samo kao mali orijentir, dok su mi količine još u glavi, jer ja to uvijek radim odokativno... nastojim samo imati dosta paprika, jer mi je draže da mi ostane koja paprika viška, nego meso, s kojim ne znam šta bi...
... i tako sam ja... malo cvrčak, koji piva i pliva... a malo više mrav, koji i na poslu, i doma, zarađuje kruh svoj svagdašnji... sve u svemu, kupanja mi ne fali... ol' u moru, ol' u znoju lica svoga ...
... a o pravnim stvarima, trenutno baš i nemam volje pisati, jer čekam ishod jednog važnog događaja ...
Post je objavljen 04.07.2012. u 07:26 sati.