Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Zora na Učki

Planinarsko društvo Kamenjak organiziralo je i ove godine tradicionalni noćni uspon na Učku koji se održava od 2001. g. Prije je bio u sklopu Memorijalnoga pohoda na Učku u rujnu a sada se održava prvog vikenda u srpnju. Pohod se organizira u znak sjećanja na prvi zapisani noćni uspon na Učku dana 4.7.1852. godine koji je s prijateljima riječkim planinarima izveo tada istaknuti hrvatski političar i publicist Avelin Ćepulić , i taj uspon pod naslovom "Zora na Učki" opisao u zagrebačkom časopisu "Neven" u broju 29. u četvěrtak 15. Sěrpnja, kako je tada pisalo na naslovnoj strani "Nevena". To je ujedno i prvi zabilježeni planinarski putopis u hrvatskoj književnosti.
Taj planinarski uspon i putopis bio je prije nego su osnovani prvi planinarski klubovi u svijetu, -British Alpine Club (1857.) i Der Österreichersche Alpenverein (1862.).

Došao sam na prijevoj Poklon odakle će početi noćni uspon još po danu kako bih mogao na miru večerati i pripremiti se za uspon. Prije toga sam se okupao u moru kod Lovrana jer je dan bio zbilja vruć.




Na Poklonu je i WC poseban.


Prozor planinarskog doma na Poklonu.
.

Nakon što smo se svi okupili na na prijevoju uz pratnju vodiča i sa lampadinama na glavi krenuli smo oko 2 h ujutro istarskom stranom na vrh Vojak (1.401 m) gdje ćemo dočekati zoru.


Odmor na sedlu gdje je križanje za Malu Učku, Suhi vrh i Vojak.


Kula na vrhu Učke se tek sada vidi.


Većina se uspinje na kulu.


Sunce se pojavljuje iznad planina Kvarnera.






Čekajući zoru na vrhu Učke nije bilo pretoplo i većina smo imali jakne i kape. Nako nšto je sunce izašlo krenuli smo nazad.


U šumi je sve više svjetla.


Dolazimo ponovo na Poklon odakle smo krenuli.


Na većim fotkama faze izlaza sunca i planinari u jaknama na vrhu Učke.


Tamo, gdě se vérletna Učka k zapadnoj dolini spušta, u tihoj samoći několiko amo tamo raztrešenih kućah, koje istrianski ilirski narod "Vela Učka" zove.
Jedna poněšto više od seoca oddaljena kuća, leži kao predstraža pokraj děržavnog druma na lěvo. Noć je tiha. Blěda měsečina obasjaje pustu okolicu. .. (A. Ćepulić 1852. g.)


Post je objavljen 03.07.2012. u 21:05 sati.