Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nabavka rabljenog fotoaparata

Nabavka rabljenog fotoaparata je s jedne strane odlična mogućnost da se za "male novce" dobije sasvim dobar fotoaparat. Oglasi su prepuni rabljene fotografske opreme. No ujedno ima i nekih stvari na koje treba obratiti pozornost.

Prvenstveno, tu je vrlo bitno ne "srljati grlom u jagode" već pažljivo izabrati koji aparat se želi nabaviti i koliki bi bio očekivani cjenovni limit.

Inače, po pitanju odabira "novog" rabljenog fotoaparata (nakon što je npr. stari crknuo), neka logika stvari sama kaže da ako čovjek već ima dodatnu opremu (objektive, bljeskalice isl) od nekog proizvođaća, da traži rabljene aparate tog istog proizvođaća.

Inače, sama činjenica da je neki fotoaparat rabljen, ne mora nužno značiti da je loš. To isključivo ovisi o tome o kakvom se aparatu radi, te tko ga je, koliko i na koji način koristio.

Amaterski korišteni fotoaparati uglavnom su bolje očuvani i imaju manji broj okidanja od fotoaparata koji su intenzivno korišteni u fotoreporterske svrhe ili za snimanje vjenčanja; takvi znaju biti prilično potrošeni (i po broju okidanja i po vanjskom izgledu). Općenito vrijedi pravilo da što je neki aparat više potrošen, iako mu cijena na račun toga može biti niža, veća je mogućnost da bi mu nešto uskoro moglo otkazati. A to najčešće znači skup popravak, ili pak ponovnu potragu za novim aparatom (a što se na koncu svede na bacanje novca).

Inače, ponekad se u oglasniku može pukom srećom naletjeti na nekoga tko "mora imati najnoviji aparat" pa jeftino prodaje svoj "stari" aparat. Takvi su oglasi vrlo rijetki ali i vrlo dobra prilika!

No treba paziti. Ako je cijena nekog novijeg fotoaparata sumnjivo niska (ispod nekakvog prosječnog raspona cijena po kojima se ovi prodaju preko oglasnika), te ako uz aparat ne dolazi nikakva standardna dodatna oprema (punjač za baterije), može biti da se radi o nekoj prevari ili pak o ukradenom aparatu.

U svakom slučaju, ono najvažnije pravilo jest da se aparat mora obavezno isprobati prije kupnje! Tako se mogu isprobati sve funkcije na aparatu, vidjeti stvarno stanje aparata, te još malo "ispipati" detalje o tome kako je aparat korišten, koliko ima okidanja isl.

S druge strane, kupovanje aparata na neviđeno, poštom, nije baš preporučljivo, jer se može dogoditi neugodno otkriće da je kupljen poluispravan ili neispravan fotoaparat. Ili čak da u paketu umjesto naručenog i plaćenog aparata stigne cigla (a što se doista ponekad događalo).

Post je objavljen 01.07.2012. u 18:30 sati.