Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Kako je poljubiti

"Prvi poljubac" je neprijeporno druga najpopularnija tema ovog bloga, odmah iza "Kako vratiti bivšu / bivšeg" (koju sam poslije požalio, no o tome drugi put). Kako mnogi stižu s pitanjima širim od onih obrađenih u tom postu (sasvim logično, uzevši u obzir da prosječan muškarac nema tijekom života stotine prilika za vježbanje poljubaca kako neki izgleda misle), odlučio sam se opet pozabaviti temom poljupca.

1. Timing, timing, timing

Glavni problem poljupca nije tehnika, već timing: moraš eskalirati, i moraš to učiniti brzo. Statistika kaže da više od polovice žena očekuje poljubac na prvom spoju, a više od tri četvrtine apsolutno ne kasnije od drugog. Po mom iskustvu (i efektu "ispunjavanja ankete"), ne samo da je to istinito, već bi brojevi mogli biti i znatno veći od toga, možda 75% za prvi i 90% za drugi susret. Dovoljno govori činjenica da sam tek nekoliko puta u životu poljubio curu koju nisam već poljubio na prvom spoju. Nemoj se prenemagati i zapetljati u misli tipa "što ako je prerano, što ako me odbije, što ako upropastim" i sl. Osim ako stvarno ne ideš prebrzo (prvih 20 minuta?), nemaš što izgubiti.

Dok nisam temeljito naučio tu lekciju, uvijek se ponavljalo nešto od sljedećeg: ona bi isparila, dobio bih "govor o prijateljstvu", ili bi se na sljedećem spoju držala iznimno hladno i zatvoreno. Radi se o problemu cirkularne logike koji izaziva njen hrčak u trku na svojem kolu. "Ako nije ništa pokušao na prvom spoju," razmišlja, "onda zasigurno nije toliko Alfa koliko sam isprva mislila. To ću kompenzirati tako da nestanem ili postanem hladnija, kako bi se imao prilike dokazati i opet me zainteresirati. Ako me ne poljubi ni na drugom spoju (unatoč tome što sam se umjetno učinila nedostupnijom i otežala mu posao), onda definitivno nije Alfa i ne zanima me."

(Ako ste pomislili da je logična posljedica tog lanca misli da većina onih koji uspješno pređu tu prepreku moraju imati neku vrstu kretenske igre, čestitam, bili ste u pravu. Sve što se tiče poljupca je super, ovo je jedini dio na koji ponekad imam primjedbe)

Postoje i iznimke, naravno. No kako su moje stope uspjeha rasle, osim udovoljavanja njenim kriterijima privlačnosti, neminovno se uključio i faktor mojih potreba i mog strpljenja: kada u svakom trenutku imaš nekoliko opcija, imaš li uopće razloga ne riješiti sve na prvom spoju, čisto u slučaju da ona ipak spada u tu manjinu koja ne želi poljubac toliko brzo? Ako to ne nadoknađuje nekim drugim kvalitetama, odgovor je ne. Istina, ako imaš puno opcija, možeš si dopustiti i da ponekad zbog zabave i relaksacije učiniš iznimku s Beta (TM) pristupom, ali nemam dojam da mnogo muškaraca radi takve stvari.

Naravno, postoje iznimke u slučaju da ste kolege ili sl. koji se često neobavezno viđaju, no opet je i kod njih prilično jasno izražen onaj sastanak kada je jasno da se netko nekome sviđa, a koji paušalno nazivamo "spojem". Neka vrsta sata će nažalost uvijek postojati.

2. Ne zaboravi dodirivati!

Dopusti da budem jasan: ako je nisi ni dotakao posljednjih nekoliko sati, šanse da će doći do poljupca strelovito padaju. Uvijek eskaliraj. Nemoj biti priljepak, naravno, ali gotovo uvijek mora postojati nekakva tjelesna veza između vas (iznimka ako si celebrity i sl. koji može sve na daljinu). Samouvjereno otvori spoj s poljupcem na obraz, počni s neobaveznim dodirima po nadlaktici ili ramenu i pomalo se proširi na dodir po ruci ili leđima, kratki zagrljaj i sl. S vremenom će se tvoja ruka vjerojatno smjestiti negdje oko njenog struka ili bokova. Ako želiš biti siguran, ako ti dopušta da joj dotakneš lice (recimo, bradu, uši ili kosu), 99% je šanse da ćeš je moći i poljubiti.

Alternativni Mystery poljubac: ako i dalje nisi siguran i bojiš se da ćeš se osramotiti ili da će te odbiti (kvragu, ali eto), netko je izumio metodu koja će ti pomoći: približi se malo i pitaj je "Želiš li me poljubiti?". Ne smiješ li je poljubiti, nego želi li ona tebe poljubiti.
Ako kaže "da" (vrlo rijetko), samo naprijed; ako kaže "možda", reci "idemo provjeriti" i poljubi je, a ako kaže "ne", samo se odmakni i reci "nisam to ni mislio, samo si tako izgledala". Ovo sam nekada koristio, ali ne osjećam da mi više treba, tako da je manevar pao u zaborav. Svejedno, njegova efikasnost je prilična.


Juan Antonio bi je definitivno prasnuo da nije imala čir na želucu i previše vina u sebi. Što nas vodi do...

3. Alkohol je tvoj prijatelj, ali nemoj da ti to bude poštapalica

Ako ste na mjestu gdje je običaj piti samo kavu, čaj ili slično nevino piće, sve je ok. Ako ste u baru ili disku i pijete nešto alkoholno, još bolje. Šanse da ćeš na spoju dobiti barem kratki poljubac i maženje su oduvijek bile solidne još otkad se složila da se nađete ali, sa svakim pićem koje cirkulira kroz nju, rastu još više. Mjesta poznata po dobrim koktelima su prilično dobar izbor. U svakom slučaju, alkohol pomaže, ali ako tvoja igra ovisi o njemu, to neće biti baš dobro. Ako se tvoja igra bazira na tome da si mortus pijan, imaš ozbiljnih problema sa samopouzdanjem. Nemoj se dovoditi u tako ekstremnu situaciju.

4. Trenutak poljupca

Dakle, učinio si sve što je trebalo, negdje ste blizu kraja desetog spoja (šalim se, prvog, samo sam htio provjeriti da ne spavaš), dodirivao si je koliko je trebalo i popili ste neko piće. Ostaje samo još "veliki trenutak".

Pogledaj je duboko, možda se blago nasmiješi, prijeđi pogledom preko njenih usana i očiju, pa opet usana, i polako nagni glavu prema njoj dok se vaše usne ne spoje. Bingo. Ovo je najjednostavniji i najudobniji način za poljubac, bio u šetnji, na klupi, u kafiću ili u disku - po mom iskustvu, ako je moraš "filmski" zgrabiti s dva metra udaljenosti i iznenada poljubiti, nagnuti se preko cijelog stola, ili čak ona mora tebe poljubiti (rijetko ali događa se), to je samo zato što nadoknađuješ neki problem.

Nema potrebe proždirati je prvim poljupcem. Neka bude odlučan, ali nježan. Ako joj se svidjelo, najčešće će se ona primaknuti tebi za sljedeći. Sve dalje od toga je puno lakše.

Post je objavljen 01.07.2012. u 12:20 sati.