Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Gregori Kolbert, PEPEO I SNIJEG



Projekat “ Pepeo i sneg”

“Ashes and snow”, Gregory Colbert



Gregori Kolbert je kanadski snimatelj i fotograf koji je u svom čuvenom projektu “Pepeo i sneg” oslikao na poetičan i numinozan način tajnu vezu izmedju sveta životinja i ljudi. On životinje naziva “živim remek – delima prirode” i snima ih u prirodnom okruženju, sa ciljem da prikaže njihovu istinsku prirodu, koja je lepota. Na taj način on ponovo otkriva jedinstvo života koje postoji na našoj planeti. Slike su jedinstvene i po tome što na njima nema montaže i što je kontakt između životinja i ljudi autentičan.

Projekat “Pepeo i sneg” je započet 1992. godine i još nije završen. Nastao jetokom 60 ekspedicija u Indiji, Egiptu, Burmi, Tongi, Šri Lanki, Namibiji,Keniji, Antartiku i Borneu. Sastoji se od fotografija, umetničkih instalacija,35 – milimetarskih filmova i kratkih priča mitskog karaktera u kojimačoveksvojoj ženišalje 365 pisama – priča sa opisom svojihizuzetnih iskustava sa jednogodišnjeg puta po svetu. Fotografije su štampane naručno radjenom papiru po drevnoj japanskoj tehnologiji.

Pod nazivom “Nomadski muzej”ovaj projekat je bio prvi put prikazan u Veneciji 2002. godine i od tada seselio u Njujork, Santa Moniku, Tokio, Meksiko Siti, a i danas putuje širomsveta. Kolberg je ovde okupio grupu poznatih i vrhunskih umetnika iz različitihumetničkih oblasti, kao što su kompozitor Majkl Bruk i režiser Pietro Skalija.Njegove slike se bave celinom života na planeti, koja je zajednički dom svihživih bića, kao i unutrašnjim vezama izmedju životinja i ljudi, izgradjenim nalepoti, poverenju i prepuštanju životu i njegovim silama. Izuzetna poetikaKolbergovih dela budi u čoveku arhetipska osećanja koja nas vraćaju našimduhovnim korenima, na mesto na kome čovek poštuje život.



Molim vas da posetite njegov sajt:

www.ashesandsnow.com


---------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/




Post je objavljen 30.06.2012. u 08:12 sati.